maanantai 26. lokakuuta 2015

Yle: Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström: Huoltosuhde voi maahanmuuton myötä heikentyä

Yle: Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström: Huoltosuhde voi maahanmuuton myötä heikentyä 26.10.2015

Ministeri Lindström pitää kiinni hallitusohjelman tavoitteesta nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Hänen mukaansa työnteko on maahanmuuttajille parasta kotouttamista.

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaennusteen julkistamistilaisuudessa puhunut työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoi, että työmarkkinatilanne on heikko, mutta myös jotain positiivista tai tilanteen tasaantumista on nähtävissä.

Hän myös toisti hallituksen tavoitteen, jonka mukaan työllisyysasteen pitäisi nousta 72 prosenttiin ja työllisten määrä vahvistua 110 000 hengellä.

– Tavoite ei ole helppo mutta kyllä siihen täytyy pyrkiä, ministeri sanoi.

Ministeriön ennusteen mukaan työllisyysaste heikkenee tänä vuonna 68,1 prosenttiin ja etenkin pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Puheessaan ministeri myös arvioi maahanmuuton vaikutusta työllisyyteen.

– Meneillään on suuri maahanmuutto, joka lisää työikäisen väestön määrää ensi vuonna vaikka vaikutusta on tosi vaikea ennustaa tarkasti. Pitkällä aikavälillä työvoiman tarjonnan kasvu saattaa olla positiivista, vaikka se lyhyellä aikavälillä kuten ensi vuonna nostaa työttömyysastetta, Lindström ennusti.

Hän kuitenkin korosti, että maahanmuuttajien kotouttamisesta on huolehdittava. Muutoin tulijoista ei ole apua muun muassa väestön ikääntymisen aiheuttamiin ongelmiin työmarkkinoilla.

– Yksi monista huolenaiheistani on kuitenkin se, että uudet maahanmuuttajat olisi saatava paremmin osaksi yhteiskuntaa – siis ne jotka saavat luvan olla täällä – sillä aikaisemmin meillä on ollut ongelmia huomattavasti vähäisemmälläkin määrällä. Huoltosuhde voi maahanmuuton myötä heikentyä entisestään, mikäli emme onnistu tässä, ministeri muistutti.

Kotouttamisen toteuttamistavasta Lindströmillä on varma käsitys.

– Se paras kotouttaminen on kuitenkin se työn tekeminen. Eikä tässä ole tarkoitus missään nimessä laittaa vastakkain täällä jo olevia kotimaisia työttömiä ja sitten tänne muuttavia ja turvapaikan saavia ihmisiä, ministeri Lindström korosti.