torstai 15. lokakuuta 2015

Yle: Sipilä: EU tarvitsee tavan jakaa Kreikan ja Italian pakolaiset

Yle: Sipilä: EU tarvitsee tavan jakaa Kreikan ja Italian pakolaiset 15.10.2015

Pääministeri Sipilä sanoo, että Suomi voisi hyötyä pysyvistä pakolaiskiintiöistä. Suomen hallitusohjelman mukaan pysyvät kiintiöt eivät tule kysymykseen.

Pääministeri Juha Sipilä sanoo EU:n tarvitsevan yhteisen tavan jakaa Kreikkaan ja Italiaan tulleet pakolaiset.

Sipilä osallistuu EU-johtajien huippukokoukseen Brysselissä. Sipilä sanoo, että Kreikan ja Italian taakkaa on jaettava edelleen. EU-komissio on ehdottanut pysyviä turvapaikanhakijakiintiöitä. Pääministerit keskustelevat ehdotuksesta tänään mutta eivät vielä tee päätöksiä.

Sipilän mielestä olennaista on, että Välimeren rannikon järjestelykeskukset saadaan toimimaan.

- Jostakin yhteisestä systeemistä meidän pitää sen jälkeen sopia. Lienee kohtuutonta odottaa, että puoli miljoonaa ihmistä tulee vaikka Italiaan ja Kreikkaan, että he hoitaisivat sen koko paineen, Sipilä arvioi.

Suomen hallitusohjelmassa mukaan taakanjaon pitää olla vapaaehtoista. Komissio on esittänyt pysyviä kiintiöitä. EU päätti jo 120 000 turvapaikanhakijan jakamisesta pakollisin kiintiöin, tuolloin Suomi äänesti tyhjää.

- Oma näkemys on, että joku pysyvä systeemi – tai joku systeemi - on saatava, jotta saadaan järjestys palautettua touhuun. Se on myös Suomen edun mukaista. Onko se pysyvä taakanjakomekanismi vai mikä, siitä ei ole vielä käyty hallituksen sisällä keskustelua. Avoimin korvin kuuntelen nyt tämän keskustelun täällä, ja sitten ruvetaan käymään keskustelua kotimaassa.

Sipilä laskee, että Suomi voisi hyötyä pysyvistä kiintiöistä. Tällä hetkellä Suomeen tulee väkilukuun suhteutettuna neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita.

Suomi on anonut EU:lta 120 miljoonaa hätärahaa pakolaiskriisin kustannuksiin. Sipilä arvioi, että 20 miljoonan saaminen olisi jo hyvä lopputulos.