tiistai 27. lokakuuta 2015

Iltalehti: Maahanmuuttovirasto: Somalian tilanne parantunut - turvapaikan saaminen vaikeutuu

Iltalehti: Maahanmuuttovirasto: Somalian tilanne parantunut - turvapaikan saaminen vaikeutuu 27.10.2015
Yle: Suomi myönteinen somaleille: kielteisiä turvapaikkapäätöksiä 13, myönteisiä 324

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Somalia-linjauksensa.

Viraston mukaan tuoreen Somalia-selvityksen tulos on hyvin samanlainen kuin viime viikolla päivitetyssä Irak-linjauksessa. Sen mukaan Somalian turvallisuustilanne on parantunut osissa maata ja erityisesti pääkaupunki Mogadishussa. Tämä vaikuttaa jatkossa vaikuttaa Maahanmuuttoviraston ratkaisuihin turvapaikka-asioissa.

Suomeen tulee eniten turvapaikanhakijoita Irakista ja Somaliasta.

Maahanmuuttoviraston mukaan Somalian tilanne on edelleen vaikea ja turvallisuustilanteen ohella suuressa osassa maata ovat haasteena puutteelliset elinolosuhteet. Turvallisuustilanne on kuitenkin parantunut edelliseen arvioon verrattuna Etelä- ja Keski-Somaliassa. Tämän takia kaikkien noilta alueilta tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa.

Virasto kertoo, että turvapaikkapäätöksissä hakemukset tutkitaan yksilöllisesti ja ratkaistaan henkilön omakohtaisen kertomuksen perusteella. Samalla niitä verrataan Somalian eri alueiden turvallisuudesta saatavilla oleviin tietoihin.

Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa on lukuisia YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n luokituksen mukaan potentiaalisiin riskiryhmiin kuuluvia, joihin arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota. Riskiryhmiä ovat muun muassa naiset ja lapset, seksuaalivähemmistöjen edustajat, islamilaista sharia-lakia ja terroristijärjestö Al-Shabaabin säännöksiä rikkovat sekä pakkovärväyksen uhrit.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikkö käytti maalinjauksen tarkistamisessa viraston omasta maatietopalvelusta saatua päivitettyä tietoa. Virasto kertoo seuraavansa tilannetta jatkuvasti ja ottavansa muutokset huomioon.

_____________________________________

Yle: Suomi myönteinen somaleille: kielteisiä turvapaikkapäätöksiä 13, myönteisiä 324

Somalian turvallisuustilanne parantunut. Muuttunut tilanne vaikuttaa maahanmuuttoviraston turvapaikkaratkaisuihin.

Somaliasta saapunut on tänä vuonna voinut hakea turvapaikkaa Suomesta selvästi luottavaisemmin mielin kuin aiempina vuosina. Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä on tänä vuonna tammi-syyskuussa tehty vain 13, kun myönteisiä päätöksiä on samaan aikaan syntynyt 324.

Muutos aiempiin vuosiin on iso, kuten on helppo havaita oheisesta grafiikasta. Esimerkiksi 2011 myönteisiä päätöksiä oli vain hiukan enemmän kuin kielteisiä.

Maahanmuuttoviraston tuore Somalia-maalinjaus saattaa kuitenkin muuttaa tilannetta. Maalinjauksen mukaan erityisesti pääkaupungin Mogadishun turvallisuustilanne on parantunut, mikä vaikuttaa Maahanmuuttoviraston ratkaisuihin turvapaikka-asioissa.

Iso osa syntynyt Suomessa

Ensimmäiset somalialaistaustaiset saapuivat Suomeen 1990-luvun alussa Somalian levottomuuksien ajamana. Nyt he ovat Suomen kolmanneksi suurin ulkomaalaisryhmä Neuvostoliitossa syntyneiden (71 000) ja virolaisten (44 000) jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan somalialaistaustaisia asui Suomessa viime vuoden lopussa 16 600. Heistä joka kolmas on syntynyt Suomessa ja enemmistöllä maan somaleista on Suomen passi.

Tänä vuonna irakilaiset pudottavat somalialaiset neljännelle sijalle ulkomaalaisryhmien tilastossa, sillä turvapaikanhakijoita on saapunut Irakista tänä vuonna jo päälle 15 000, kun Somaliasta on tullut parituhatta.