torstai 15. lokakuuta 2015

Iltalehti: Ensimmäiset siirrettävät turvapaikanhakijat Suomeen ehkä jo ensi viikolla

Iltalehti: Ensimmäiset siirrettävät turvapaikanhakijat Suomeen ehkä jo ensi viikolla 15.10.2015

Ensimmäiset Etelä-Euroopasta siirrettävät turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen ehkä jo ensi viikolla.

EU-komission mukaan yhteensä 100 turvapaikanhakijaa on tarkoitus saada liikkeelle lähipäivinä. Suomi on mahdollisten kohdemaiden joukossa.

Maahanmuuttoviraston mukaan neuvottelut asiasta ovat parhaillaan käynnissä. Kohdemaan pitää saada ilmoitus tulijoista viimeistään kolmea päivää ennen saapumisajankohtaa. Toistaiseksi ilmoitusta ei ole vielä tullut.

Maahanmuuttovirasto kertoi tällä viikolla, että ensimmäiset Suomeen kohdistuvat siirrot tapahtuvat kahden kuukauden sisällä.

Ensimmäiset tulijat saapuisivat todennäköisesti Italiasta. Maahanmuuttoviraston mukaan luontevin kohde olisi Helsinki-Vantaan lentoasema, josta tulijat siirrettäisiin eteenpäin turvapaikkaprosessin käsittelyä varten.

Suomi ei voi päättää tulijoiden kansalaisuutta, ikää tai sitä, ovatko he perheellisiä. EU-maiden tekemän päätöksen mukaan henkilöiden on oltava niitä, jotka ovat kaikkein todennäköisimmin kansainvälisen suojelun tarpeessa. Käytännössä se tarkoittaa tällä hetkellä lähinnä syyrialaisia ja eritrealaisia.

EU-maat ovat sopineet yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan siirroista. Paine päätöksen toimeenpanoon on kova, sillä toistaiseksi vasta 19 henkilöä on siirretty. Ensimmäinen siirto tehtiin Italiasta Ruotsin Luulajaan, ja se koski eritrealaisia turvapaikanhakijoita.