torstai 4. helmikuuta 2016

Iltalehti: Poliisiylijohtaja: Jopa puolet kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista ei suostu lähtemään

Iltalehti: Poliisiylijohtaja: Jopa puolet kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista ei suostu lähtemään 4.2.2016

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen odottaa haastavaa kevättä. Etenkin kielteisen päätöksen saaneiden, mutta vapaaehtoista paluuta vastustavien turvapaikanhakijoiden palautukset tulevat olemaan Kolehmaisen mukaan poliisille työläitä ja kalliita.

Sisäministeriön arvion mukaan etenkin helmi- maalis- ja huhtikuu ovat kiireistä aikaa, kun tuhansia turvapaikkapäätöksiä tehdään. Poliisille tämä tarkoittaa suurta urakkaa erityisesti palautusten osalta.

- Ensisijaisesti suositaan vapaaehtoista paluuta. Toinen tapa on palauttaa saatettuna eli poliisi saattaa siihen putkelle (lentokoneen) saakka. Huonoin vaihtoehto on pakkopalautus, jos henkilö ei itse suostu lähtemään.

Kolehmainen huomauttaa, että pakkopalautukset tulevat vaatimaan huomattavia resursseja.

- Kansainvälisten ilmailusopimusten mukaan se sitoo meiltä ihan älyttömästi saattajia. Eli yhtä palautettavaa kohden pitää laittaa vähintään yksi tai kaksi poliisia. Ne ovat työllistäviä ja kalliita.

Tuhansia pakkopalautettavia

Poliisiylijohtaja heittää karkean arvion pakkopalautettavien määrästä. Viime vuonna Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

- Jos heistä puolet saa kielteisen päätöksen, siitä yksi kolmasosa tai puolet voisi olla heitä (jotka eivät suostu lähtemään vapaaehtoisesti), Kolehmainen arvioi. Hän korostaa, että kyseessä on karkea arvio.

Mikäli pakkopalautettavia tulee näin huomattava määrä, miten paljon poliisi tarvitsisi lisäresursseja?

- Satoja henkilötyövuosia tarvitaan lisää tähän palautustyörumbaan, Kolehmainen toteaa.

Poliisin ulkomaalaisvalvonta siirtyy maaliskuun alussa maahanmuuttoviraston vastuulle. Tällöin maahanmuuttovirasto selvittää muun muassa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja tuloreitin. Poliisin resursseja on tarkoitus kohdentaa palautuksiin.

"Presidentti puhui viisaita sanoja"

Kolehmainen osallistui eilen valtiopäivien avajaisiin. Hän kehuu tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhetta.

- Hän puhui oikein viisaita sanoja. Jokaisen on nyt tarkasti kuunneltava ja mietittävä hänen sanojaan.

Kolehmainen kiittelee presidenttiä siitä, että hän nosti esille perustuslailliset kysymykset. Niinistö sanoi puheessaan: "Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi."

- Kun maailma on tässä tilanteessa ja toimintaympäristö on muuttunut, on mietittävä, onko perustuslain suhteen tulkintoja tai tekstillisiä kysymyksiä mietittävä uudelleen, maailma on niin paljon muuttunut, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen allekirjoittaa presidentin näkemyksen siitä, että nykysysteemi tarjoaa mahdollisuuden tulla Suomeen myös väärin perustein.

- Viime vuonna Suomeen saapui 32 000 turvapaikanhakijaa. Siihen joukkoon mahtuu varmasti sellaisia, jotka väärinkäyttävät järjestelmää. Hädässä olevia on kuitenkin autettava.