keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Länsi-Suomi: Keskustelu maahanmuutosta aktivoituu

Länsi-Suomi, Pääkirjoitus: Keskustelu maahanmuutosta aktivoituu 7.20.2009

Voiko Suomessa puhua maahanmuutosta kiihkotta, provosoitumatta ja ilman rasismi-kortin nostoa? Vai onko maahanmuuttokeskustelu ylikorrektia näennäisväittelyä, jonka perimmäinen tarkoitus on olla loukkaamatta ketään, ja siksi jo lähtökohdiltaan tuomittu epäonnistumaan?

Muun muassa tämäntyyppisiä kysymyksiä pohti Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen (HS 4.10.), joka liittyi siihen harvalukuiseen älyköiden joukkoon, joka julkisesti epäilee Suomen maahanmuuttopolitiikan mielekkyyttä ja vieläpä esittää perusteluita omalle kannalleen.

Viime vuosinahan maahanmuuttoteemalla ovat ratsastaneet lähinnä vain perussuomalaiset ja ”rotutohtoriksi” Yleisradiossa tituleerattu Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho.

Mitä ilmeisimmin aihe kiinnostaa paljon laajemminkin, mutta poliittisen korrektiuden nimissä maahanmuuttopolitiikasta ei ole kunnollista julkista debattia kyetty järjestämään. Olisi toivottavaa, että tähän saataisiin muutosta. Hermostuneet puheenvuorot – suuntaan tai toiseen – maahanmuutosta tai monikulttuurisuudesta kaivavat vain syvempiä poteroita, eikä keskustelusta tule hullua hurskaammaksi.

Pientä muutosta kansalliseen keskustelukulttuuriin on tullut viimeistään sen jälkeen, kun perussuomalaisten nousu oli tosiasia. Monista puolueista alkoi kuulua aikaisempaa kriittisempiä ääniä, joissa lähestyttiin timosoinilaista maassa maan tavalla tai maasta pois -ideologiaa.

Kyseessä olivat todennäköisesti harkitut esiintulot, jotka flirttailivat kannastaan epävarmojen äänestäjien kanssa. Samalla perinteisistä puolueista korostettiin, että toisaalta vierauden pelosta voimansa saava poliittinen voima on yhden asian liike pahimmillaan.

Timo Vihavaisen mukaan suuri osa niistä maahanmuuttajista, joita oma älymystömme niin innokkaasti on maahan haalimassa, tulee muodostamaan tulevien slummiemme kantaväestön. Professori lisää, että meillä on hurskaasti kuviteltu maahanmuuttajien tulevan hoitamaan vanhuksia, tekemään muita pienipalkkaisia töitä ja palvelemaan kulutusyhteiskuntaa itse pahemmin kuluttelematta.

Osuuko Vihavainen analyysissään oikeaan? Totta on, että näin maahanmuuttoa on markkinoitu ainakin mielikuvien tasolla.

Tämän mielikuvan kyseenalaistaminen ei saa painaa kriitikkoa marginaaliin.
[...]

Mikko Soini