torstai 1. lokakuuta 2009

Länsiväylä: Sairasta venäläisäitiä uhkaa karkotus espoolaisen tyttärensä hoivista


Halvaantunutta Marina Senchishakia, 67, uhkaa karkotus Venäjälle pois Kivenlahdessa asuvan tyttärensä hoivista.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi Senchishakin oleskelulupahakemuksen heinäkuun lopussa.

Pyörätuolilla liikkuva leskiäiti on asunut tyttärensä Oksana Kinnusen luona joulukuusta lähtien, mutta pian hänet saatetaan karkottaa.

–Äiti on tällä hetkellä hyvin pelokas. Toisin kuin Venäjällä, täällä hän voi elää normaalia elämää lapsensa ja lapsenlapsensa kanssa. Hänellä on täällä turvallinen olo, Kinnunen sanoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan Senchishak ei ole täysin riippuvainen tyttärestään, sillä hänellä on mahdollisuus saada terveyspalveluita myös kotimaassaan.

Suomessa yli 20 vuotta asunut Kinnunen ja asianajaja Leo Hertzberg ovat valittaneet kielteisestä päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hertzberg on myös lähettänyt virastolle hakemuksen, jossa anotaan vuoden mittaista oleskelulupaa äidille sairauden vuoksi.

Ulkomaalaislain mukaan Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos luvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneiden siteiden tai muun inhimillisyyden vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet hänen kotimaassaan.

–Asianmukaista hoitoa ei ole Venäjällä saatu. Siellä ei ole myöskään omaisia, jotka huolehtisivat hänestä, Hertzberg huomauttaa.

Kinnunen kustansi äitinsä syöpäleikkauksen yksityislääkärillä Suomessa, koska Venäjällä näkyvää kasvainta ei hoidettu.

Käännytyksen toimeenpano on kielletty keskiviikkoon asti, mutta sen jälkeen se voidaan panna täytäntöön, vaikkei valitusta olisi käsitelty.

–En tiedä, mitä tapahtuu, jos poliisit luovuttavat Marinan venäläisviranomaisille. Hän ei pysty liikkumaan, ja kommunikointi on vaikeaa. Luultavasti hänet passitetaan sairaalaan tai vanhustenkotiin, Hertzberg miettii.

Senchishak halvaantui aivoinfarktin seurauksena marraskuussa 2006. Sen jälkeen hän makasi kahden vuoden ajan vakavasti masentuneena kotonaan Sovetskissa Karjalan Kannaksella.

Senchishakin toinen tytär on kadonnut Venäjällä ja huhujen mukaan surmattu kuusi vuotta sitten. Tyttären 22-vuotias lapsi yritti hoitaa mummoaan, mutta lapsenlapsesta ei ollut hoitajaksi.

–Hän kärsii mielisairaudesta ja alkoholismista, Kinnunen kertoo.

Kinnunen toivoo nyt vain, että saisi hoitaa äitiään Espoossa.

–Äidilläni on ollut raskas elämä. Tämä koko prosessi on tuntunut hyvin epäinhimilliseltä.