keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

YLE: Vastaanottokeskukset rasittavat asukkaita ja yrittäjiä

YLE Uutiset: Vastaanottokeskukset rasittavat asukkaita ja yrittäjiä 3.3.2010
YLE Areena: Vastaanottokeskukset aiheuttavat närää (video lopussa tekstimuodossa)

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa Paimiossa ei ole yrittäjien ja poliisin mukaan vältytty ongelmilta. Asukkaita on reilut 130. Heistä suurin osa on Bulgariasta, Irakista ja Iranista kotoisin olevia miehiä. Tulkkien puute aiheuttaa välillä kärkevää sananvaihtoa ja hankaluuksia, joihin poliisikin on joutunut puuttumaan.

Paimion vastaanottokeskuksen varajohtaja Ilona Dorij kertoo tulokkaiden ja paikallisten välisten kahnausten kuitenkin vähentyneen neljän kuukauden aikana.

Viranomaiset ja keskusten työntekijät haluvat nopeasti uuden lain, jonka turvin perusteettomasti turvapaikkaa hakevat saataisiin Suomesta pois mahdollisimman nopeasti.

- Me olemme säätämässä lakia niin nopeasti kuin se on mahdollista, päinvastoin kuin julkisuudessa väitetään, vakuuttaa maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.).

Viime vuonna perustettiin kiireellä parikymmentä uutta vastaanottokeskusta, sillä turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi 48 prosenttia vuoteen 2008 verrattuna. Turvapaikkaa haki liki 6 000 henkilöä.

---

YLE 1, TV-Uutiset: Vastaanottokeskukset aiheuttavat närää

Studiotoimittaja
Viime vuonna perustetut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset herättävät edelleen kiivasta keskustelua ja vastustusta. Tulkkien puute ja perusteettomat turvapaikanhakijat aiheuttavat ruuhkaa ja vastaanottokeskuksissa joudutaan viettämään pitkiäkin aikoja. Tämä lisää stressiä ja paikallisia pulmia.

Toimittaja Pirjo Peltoniemi
Viime vuonna perustettiin kiireellä parikymmentä uutta vastaanottokeskusta, sillä turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi 48 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Turvapaikkaa haki liki 6 000 henkilöä. Monilla paikkakunnilla, muun muassa Paimiossa, uusi keskus herätti ankaraa vastustusta. Yrittäjien ja poliisin mukaan ongelmat ovat lisääntyneet vastaanottokeskuksen tulon jälkeen.

[kuva kirpputorin ikkunasta, jossa ilmoitus videovalvonnasta]

Senita Lahdenperä, Paimio
Ihan hyvä asia kun on, mutta pitäs sitten pysyä suomalaisten tavoilla ja...olla niinkun me muutkin täällä, että ei rötöstellä sitten.

Toimittaja
Paimiossa on yli 130 turvapaikanhakijaa, suurin osa Bulgariasta, Irakista ja Iranista.

Shvan Azad Wahab
Minulla ei ole papereita eikä passia. Maksoin ja lähdin Irakista.

Duyako Sheikh Mohammadi
On helppo lähteä Iranista mihin tahansa Euroopan maahan, koska ihmissalakuljettajia on kaikkialla.

Toimittaja
Kuinka paljon maksoit matkasta?

Shvan Azad Wahab
Maksoin 12 000 dollaria.

Toimittaja
Bulgarialaiset tulevat entistä useammin omilla autoillaan. Monet ajavat suoraan vastaanottokeskuksen pihaan. Tulkkien puute on ongelma ja aiheuttaa välillä kärkevää sananvaihtoa ja väärinkäsityksiä.

Ilona Dorji, varajohtaja, Paimion vastaanottokeskus
Odotusaika saattaa olla hyvinkin pitkä ja turhauttava. Ja luonnollisesti sitten aiheuttaa paineita, kun se päätös kestää, eikä saada sitä niin nopeasti kuin haluttaisiin.

Toimittaja
Etenkin EU-kansalaisten perusteettomat turvapaikanhakemukset rasittavat kohtuuttomasti niin viranomaisia kuin keskusten työntekijöitäkin. Resurssit haluttaisiin panostaa suojeluntarpeessa olevien hakijoiden auttamiseen. Uusi laki on tekeillä eduskunnassa.

Astrid Thors, maahanmuuttoministeri
Päinvastoin kuin julkisuudessa väitetään, niin me olemme ryhtyneet toimiin niin nopeasti kuin meidän suomalainen lainsäädäntömme antaa mahdollsuuden.