tiistai 14. syyskuuta 2010

HBL: Kerjääminen kielletään vastalauseista huolimatta?

HBL: Tiggeri förbjuds trots protester? 14.9.2010

Debatten om romernas situation fortsätter mellan inrikesministeriet och förespråkare för romernas mänskliga rättigheter.

Inrikesministeriets arbetsgrupp vill fortsättningsvis förbjuda tiggeri trots invändningar från flera håll.

Förra veckan konstaterade minoritetsombudsmannen att förbudet skulle vara lagstridigt eftersom det riktar sig mot en etnisk grupp, romer.

Lagen om tiggeri ändras?

- Vi kommer antagligen att föreslå förändringar i ordningslagen gällande tiggeri. Tiggeri skulle bli ett lindrigt brott, säger Antti Pelttari, ordförande för inrikesministeriets arbetsgrupp som ska ge sitt slutgiltiga förslag vid månadsskiftet.

Förra veckan konstaterade minoritetsombudsman Eva Biaudet att ett förbud mot tiggeri skulle vara lagstridigt. - Lagen om lika behandling innebär att det är förbjudet att behandla människor på olika sätt i förhållande till deras etniska bakgrund, sade Biaudet.

- Det är ett skolboksexempel på indirekt diskriminering när man till synes gör en regel som gäller alla men som riktar sig mot en etnisk grupp, sade Biaudet.

Invändningar från minoritetsombudsmannen och andra instanser ser ändå inte ut att påverka Pelttari. Pelttari hävdar att tiggeriförbudet kan formuleras så att det inte är diskriminerande.

Pelttari: Tiggeri kan bli ett hot mot säkerheten

Pelttari vill förbjuda olovliga läger och tiggeri i syftet att försörja sig samt organisering av tiggeri. Enligt Pelttari kan tiggeri bli ett hot för säkerheten. Det kan skapa en grund för allmän acceptans för brottslighet och föra med sig grövre former av brottslighet. Tiggeriet har blivit aggressivare och antalet brott utförda av rumänska medborgare har ökat under de senaste åren i Finland, hävdar Pelttari.

Amnesty: Problemet överdrivs

Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson anser att Pelttaris argument inte håller.

- Det handlar om insinuationer med vilka man försöker bygga upp folks rädsla. De har ingen som helst grund och det är ojuste att ministeriet ger ut uppgifter utan att stöda sig på riktiga fakta, säger Johansson.

Johansson anser att problemet är överdrivet och att 200 romer i Helsingfors inte är något stort problem. I stället för att fokusera på begränsande åtgärder borde Finland aktivt delta i den europeiska debatten och komma med egna förslag, anser han.

Finland kan nämligen erbjuda ett positivt exempel: Under 1960- och 70-talet lyckades Finland förbättra de finska romernas ställning, konstaterar Johansson.

- Den främsta åtgärden handlade om att romernas boende organiserades kommunalt. Man slapp ruckliga kojor utan avlopp. Det var det enskilda största steget. En fast adress och drägliga bostadsförhållanden gav barnen en möjlighet att gå i skola och föräldrarna en chans att arbeta, poängterar Johansson.