keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Seinäjoen Sanomat: Seinäjoen afgaani: En usko, että rasismi nousee Suomessa

Seinäjoen Sanomat: Seinäjoen afgaani: En usko, että rasismi nousee Suomessa 13.10.2010

Seinäjoella 10 vuotta asunut afganistanilaislähtöinen Rahmanin perhe seuraa Suomen ja maailman politiikkaa jonkin verran.

He eivät ole huolissaan Suomessa virinneestä kriittisestä maahanmuuttokeskustelusta tai avoimesti islamia vastustavien ruotsidemokraattien äänivyörystä.

23-vuotiaasta Rafie Rahmanista avoin keskustelu on hyvä asia, sillä hänestä maahanmuuttajiin pitää soveltaa samoja sääntöjä kuin suomalaisiinkin. Liiallinen silittely saattaa vain lisätä ennakkoluuloja ja ulkomaalaisvastaisuutta.

–En usko, että rasismi nousee Suomessa. Jos maa muuttuisi, lähtisin pois, Rafie Rahmani sanoo.

Rahmanien mukaan osa suomalaisista epäilee pakolaisten ja maahanmuuttajien vain nostavan korvauksia ja huijaavan viranomaisia. Sellaistakin toki tapahtuu, he myöntävät.

–Jotta saa viisumin, muka seurustellaan ja mennään valeliittoihin, Rafie tietää.

Rahmaneista suomalaiset suhtautuvat ulkomaalaisiin epäillen. Myös islamiin liittyy ennakkoluuloja. Isä Mohammed Rahmanin suku on suhtautunut uskontoon liberaalisti. Perheen naiset pukeutuvat länsimaisesti, eikä heille tulisi mieleenkään kieltää lasten osallistumista koulussa kristillisiin juhliin.

– Päiväkodissa 4-vuotias siskoni on oppinut ruokarukouksia. Vietämme joulua niin kuin tavalliset suomalaiset, Rafie sanoo.

–Ihmisten pitäisi lopettaa toistensa luokittelu rodun, syntyperän tai uskonnon mukaan. Otetaan ihminen ihmisenä, isä Mohammad toivoo.

-----

Seinäjokelaistuneet Rahmanit elävät maassa maan tavalla

Jos Suomesta haluaa tehdä kodin, maahan on sopeuduttava. Jos haluaa tutustua ihmisiin ja olla osa yhteiskuntaa, on opeteltava kieli.

Tällaisella pelisäännöillä afganistanilainen Rahmanin perhe päätti kotitua Suomeen ja Seinäjoelle yhdeksän vuotta sitten.

– Suomi on vapaa maa, josta voi lähteä pois. Ei täällä on pakko olla. Minä olen sitä mieltä, että maassa maan tavalla, sanoo afganistanilaislähtöinen Rafie Rahmani, 23.

Isä Mohammed Rahmani, 44, harmittelee, että maahanmuuttajien joukossa on ihmisiä, jotka eivät haluakaan oppia suomea. Kielitaidottomuus ahdistaa ja eristää muista.

–Itselleni pari ensimmäistä vuotta olivat todella kovia, mutta lapset sopeutuivat nopeasti. Pelkästään Seinäjoen hiljaisuus oli ahdistavaa 15 miljoonan asukkaan New Delhin jälkeen.

Seinäjoella Huhta Pizzeriaa pyörittävällä Mohammedilla ja hänen vaimollaan on viisi lasta, jotka ovat syntyneet Afganistanissa, Pakistanissa, Intiassa ja Suomessa. Muutot ja kodin jättäminen ovat Rahmanin koko suvulle tuttua.

–Äitini asuu Amerikassa, tätini Australiassa ja Kanadassa ja siskoni Saksassa. Minä pidän Suomesta enkä enää lähtisi pois. Entinen hieno Afganistan on raunioina ja sitä pyörittää maailman mafia.

Ovatko Rahmanit kokeneet rasismia?

–Perääni on kyllä huudeltu ja haukuttu. Se loppui kun aina kiitin huutelijaa, joka meni vähän noloksi, Mohammed muistelee huvittuneena.

Kun perhe asui Kasperissa, autosta rikottiin viidesti lasit ja viilleltiin renkaat. Tilanne rauhoittui, kun perhe sai asunnon muualta. Rafie Rahmania on kiusattu, mutta hän on oppinut pitämään puolensa.

–Opin suomen puolessa vuodessa ja kaverini ovat suomalaisia. Joillekin tulee yllätyksenä, että puhun puhelimessa vierasta kieltä.

Mohammed Rahmanille yrittäjyys on tuttua, sillä Intiassa hän työskenteli torimyyjänä. Hänelle työssäkäynti on kunnia-asia.

–Työllisyyskursseissa on se huono puoli, ettei työpaikkaa välttämättä saa. Jotta saa lainaa, on oltava vakituinen työpaikka. En haluaisi nostaa korvauksia, koska minulla on kaksi tervettä jalkaa ja kättä.