Turkulainen: A.-P. Pietilä: Maahanmuutto vaikuttaa kauppaan 14.10.2010
Maahanmuuttajilla on vaikutusta kantaväestön asuinpaikan, koulujen ja vapaa-ajanviettopaikkojen valintaan. Pääkaupunkiseudulla perheet vaihtavat asuinaluetta saadakseen lapsensa haluamaansa kouluun. Uusin havaittu ilmiö liittyy kauppakeskusten asiakaskunnan rakenteeseen. Kauppiaiden antamien tietojen mukaan kantaväestö hakeutuu ostoksille keskuksiin, joissa maahanmuuttajien osuus on pieni. Muutos voidaan havaita myös kauppakeskusten asiakasvirtalaskelmista. Tilanne on hyvin ristiriitainen kaupan näkökulmasta. Toisaalta kaupat haluavat palvella kaikkia asiakkaita, mutta toisten asiakkaiden tekemät ostopaikkavalinnat vaikuttavat kauppojen kannattavuuteen, valikoimiin ja ylläpidettävään hintatasoon. Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa eri etniset ryhmät ovat hakeutuneet omiin ostopaikkoihinsa, joissa on myös oma elintarvikevalikoimansa.
Maahanmuuton väkevin aalto näkyy pääkaupunkiseudulla, jonne hakeutuvat myös muualle maahan alun perin sijoitetut maahanmuuttajat. Helsingin asukasluvun kasvu perustuu jo kokonaan maahanmuuttoon. Pääkaupunkiseudulla asuu puolet koko Suomen vieraskielisestä väestöstä ja ulkomailla syntyneestä väestöstä.
Maahanmuuttajia on pääkaupunkiseudun väestöstä jo yli 10 prosenttia. 7-15-vuotiaasta väestöstä yli 12 prosenttia on vieraskielisiä. Helsinkiläisillä on tällä hetkellä 150 eri äidinkieltä.
Kymmeniin tuhansiin kohoava ulkomaalaisten määrä vaikuttaa ja näkyy katukuvassa ja kauppakeskuksissa.
Kuluttajien tekemät ostopaikkavalinnat riippuvat kaupan läheisyydestä, valikoimista, hintatasosta ja muista mieltymyksistä, joihin kuuluvat myös muut asiakkaat.
Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa kaupunginosat ja kokonaiset kaupungit ovat valikoituneet etnisten ryhmien asutuksen ja asioinnin perusteella. Useimmissa maailman suurkaupungeista on kiinalainen kaupunginosa, jonne Kiinasta muuttaneet ovat asettuneet asumaan ja yrittämään. Vastaavasti intilalaisilla, puertoricolaisilla, kuubalaisilla ja meksikolaisilla on eri puolilla maailmaa omia kaupunginosiaan.
Pääkaupunkiseudulla on jo alueita, joihin on sijoittunut lukuisia ulkomaalaisten omistamia yrityksiä, jotka myös palvelevat kantaväestöä. Joissakin Helsingin kaupunginosissa on jo asuintaloja, joissa asuu lähes pelkästään jonkin etnisen ryhmän edustajia.
A.-P. Pietilä on Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtiryhmän johtaja, pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja ja pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009.
Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.