Verkkouutiset: Tuohtunut kansanedustaja vaatii angolalaisnuorelle oleskelulupaa 1.10.2010
Ulkomaalaisasioista vastaava hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk.) vaatii, että 19-vuotiaalle angolalaisnuorelle on myönnettävä oleskelulupa.
Rantakankaan mukaan tilanteessa olisi syytä käyttää harkintaa ja ottaa huomioon nuoren miehen sopeutuminen Suomeen ja inhimilliset perusteet.
- Henkilöllä ei ole tiedossa sukulaisia eikä läheisiä kotimaassaan, henkilöllä on Suomessa erittäin laaja sosiaalinen verkosto suomalaisten keskuudessa, henkilö puhuu sujuvasti suomea ja henkilö suorittaa kaksoistutkintoa Suomessa. Nämä edellytykset täyttävät ulkomaalaislain vaatimukset, joiden perusteella angolalaiselle tulisi myöntää jatkuva oleskelulupa inhimillisistä syistä, hän sanoo.
Rantakangas perää viranomaisilta lisää harkintaa, inhimillistä kohtelua ja oikeusturvaa pakolaisille.
- Viranomaisten toiminta tulisi olla ripeämpää ja oikeudenmukaisempaa, jotta vastaavanlaisia tapauksia ei enää synny, hän sanoo.
Rantakankaan mukaan angolalaisen pakolaisen kohtelu on herättänyt laajaa keskustelua Pohjois-Suomessa.
- Yli kaksi vuotta maassa ollut 19-vuotias angolalainen on joutunut kaltoin kohdelluksi poliisiviranomaisten toimesta. Kotinsa ja perheensä Angolan sodassa menettänyttä ja pakolaisena Suomeen tullutta poikaa on kohdeltu kuin suurinta rikollista. Poika noudettiin Ouluun putkaan 23.9. kouluaamuna kuuden aikaan sängystä kahden poliisin toimesta ilman mitään ilmoitusta asianomaisille, Rantakangas kertoo.
- Myöskään pojan Suomessa olevalle lailliselle edustajalle ei ilmoitettu säilöön ottamisen perustetta, kuten ulkomaalaislaki edellyttää. Poika kuljetettiin vartioituna 26.9. Helsinkiin Metsälän säilöön odottamaan karkottamista sodan runtelemaan kotimaahansa Angolaan, Rantakangas jatkaa ja vaatii nuorukaiselle pikaista oleskeluluvan myöntämistä.
______________________________________________
YLE: Käännytysten taustalla on harvoin dramatiikkaa
Suurin osa käännytettävistä ulkomaalaisista lähtee Suomesta saatuaan maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen oleskelulupaansa. Syiden taustalta löytyy elämän koko kirjo eikä yhtä yksittäistä syytä päätöksiin voi nimetä.
Angolalaisen Stallone Pinheron käännyttäminen Pudasjärveltä takaisin Angolaan nousi tällä viikolla otsikoihin, kun Oulun piispa Samuel Salmi voimakassanaisesti asettui vastustamaan Pinheron käännytystä. Tapaus on kuitenkin vain yksi esimerkki maasta käännyttämisestä. Uusia käännytystapauksia poliisi joutuu viemään käytäntöön viikoittain.
Jokainen käännytyspäätös on erilainen. Stallone Pinheron tapauksessa on kysymys Suomessa täysi-ikäiseksi varttuneen opiskelijan käännyttämisestä sen jälkeen, kun hän oli jo alkuvuodesta saanut maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa.
Käännytysten taustalla monia syitä
Poliisin toimiin johtavien käännytystoimien taustoilta löytyy kuitenkin monenkirjavajoukko erilaisia yksittäistapauksia, kertoo Oulun poliisin ulkomaalaisyksikön päällikkö, ylikomisario Jouko Autio.
Käännytyspäätösten taustalla on esimerkiksi oleskelulupien umpeutumista, avioliittojen kariutumista, opiskelujen päättymistä ja muita arkisia syitä.
Käännytyksiä tehdään viikoittain
Oulun poliisilaitoksen alueella on tehty tämän vuoden aikana yhteensä noin 160 käännytyspäätöstä. Noin neljänneksessä tapauksista poliisi joutuu poistamaan henkilön maasta rikoksiin liittyvien syiden takia. Näissä tapauksissa syy voi olla joko täällä tehty tai jossakin toisessa maassa tehty rikos.
Päätöksen käännyttämisestä tekee yleensä maahanmuuttovirasto, joskin pienemmissä rikoksissa poliisikin voi suoraan käännyttää rikokseen syyllistyneen maasta. Näin kävi esimerkiksi kesällä, kun eri puolilla maakuntaa kiertänyt rikolliskopla saatiin kiinni.
Suurin osa matkustaa itse
Käännytettävistä suurin osa matkustaa itse maasta pois ja myös omalla kustannuksellaan. Joissakin tapauksissa poliisi voi kuitenkin saattaa käännytetyn maasta joko rajalle tai joskus myös kohdemaahan saakka, jos on syytä epäillä, että käännytettävä ei muuten suostu poistumaan.
Käytännössä vaativia käännytyksiä, joihin liittyy henkilön saattaminen ulkomaille, on noin neljännes tapauksista. Suurin osa hoituu muilla keinoin.
Monta ryhmää
Maahanmuuttaja ("mamu")
Maahan ulkomailta muuttanut henkilö
Siirtolainen
Ihminen, joka on muuttanut toiseen maahan hankkiakseen siellä toimeentulon (esim. suomalaiset, jotka muuttivat Ruotsiin töihin 1960- ja 1970 –luvuilla)
Ulkomaalainen
Suomessa asuva henkilö, joka ei ole Suomen kansalainen
Pakolainen
Ihminen, joka pelkää rodun, uskonnon, kansallisuuden tai esim. poliittisen mielipiteen takia ja asuu kotimaansa ulkopuolella
Kiintiöpakolainen
Henkilö, jolle YK on myöntänyt pakolaisen asema
Turvapaikanhakija
Henkilö, joka pyytää suojelua tai oleskeluoikeutta vieraasta maasta.
Ulkosuomalainen
Ulkomailla asuva Suomen kansalainen.