perjantai 1. lokakuuta 2010

Vihreä Lanka: Satama saa hetken hengähdysaikaa

Vihreä Lanka: Satama saa hetken hengähdysaikaa 1.10.2010

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan sosiaalikeskus Sataman häätöuhka lykkääntyy, sillä Helsingin nuorisolautakunta päätti kokouksessaan eilen torstaina äänin 5-3, ettei Vapaa katto- yhdistyksen vuokrasopimusta irtisanota.

Häätöuhka leijuu silti edelleen sosiaalikeskuksen yllä, koska nuorisolautakunnan jälkeen asian ottaa todennäköisesti käsiteltäväkseen kaupunginhallitus.

Nuorisolautakunnassa vuokrasopimuksen irtisanomista vastaan äänestivät vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n edustajat sekä sdp:n Tuomo Valokainen. Sdp:n toinen jäsen ei saapunut kokoukseen.

Kaikki lautakunnan kokoomusedustajat äänestivät irtisanomisen puolesta.

Äänestyksellään nuorisolautakunta asettui poikkiteloin kaupungin kanssa, joka kannattaa vuokrasopimuksen irtisanomista. Syynä on se, että Vapaa katto on antanut romanien leiriytyä sosiaalikeskuksen pihamaalle.

_________________________________________


HBL: Delseger för romer

Helsingfors stads ungdomsnämnd beslöt igår att socialcentret Satama i Fiskehamnen, ungdomsgården som också blivit känd för att erbjude lägerplats åt romer, får stanna. Rösterna föll 5–3 för att hyreskontraktet inte hävs.

– Jag har följt med utvecklingen på Satama, och jag måste säga att stället börjar påminna alltmer om gamla Lepakko, säger musikern och en av de avgörande medlemmarna i ungdomsnämnden Tuomo "Tumppi Varonen" Valokainen (SDP).

Både han och Riku Ahola (VF) röstade för att Satama får stanna.

När beslutet var klart steg ett jubel från de omkring 150 demonstranter som samlats i Sörnäs utanför nämndemötet.

– När allt kommer omkring är det ju vår sak att tala för ungdomarna, och det var det centrala. Vi kan inte avgöra internationella europeiska frågor, säger Valokainen och beklagar sig över att staden verkar ha försökt göra frågan om ungdomarnas socialcenter till en fråga om romerna.

– Det hade inte löst någonting om romerna flyttat till ett annat ställe där ingen ser dem, säger Riku Ahola.

Staden ville säga upp hyreskontraktet för att romerna slagit läger på gården, men i praktiken har argumenten också handlat om säkerhet, rör och elledningar. Enligt Kukka Ranta från nätverket Vapaa liikkuvuus, fri rörlighet, som igår ordande en demonstration utanför nämndens möteslokal, handlade det ändå inte om tekniska saker.

– Klagomålen var nog bara förevändningar för att vräka oss och därmed romerna. Varenda punkt staden klagat på har vi åtgärdat. Vi har haft elektriker på plats och sophanteringen har effektiverats, säger Ranta.

Hon tror ändå att omröstningen i nämnden var bara en delseger. Stadstyrelsen ska också ta ställnig till frågan. Det anser både Valokainen och nämndens ordförande Emma Kari (grön) att är en bra sak, med anledning av nämndens frustration över att frågan om romerna fösts över på ungdomsnämndens beslut om Satama