Vihreät rakentaa arvoliberaalia ja suvaitsevaista Suomea 2.10.2010
Oras Tynkkynen: Vihreät ovat pehmeiden arvojen kovia puolustajia (YouTube-video)
Eurooppa vihertyy. Saksassa vihreät ovat nousseet gallupeissa jo 24 prosenttiin, Ruotsin vaaleissa vihreät nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
Äärioikeistolaisen ruotsidemokraattien nouseminen parlamenttiin teki Ruotsin vaalituloksesta hankalan. Ruotsidemokraatit haluaa muun muassa pysäyttää humanitäärisen maahanmuuton, vaikeuttaa kansalaisuuden saamista ja rajoittaa äänioikeutta.
Sananvapaus kuuluu myös ruotsidemokraateille, mutta muut ruotsalaiset puolueet eivät aio antaa heille vaikutusvaltaa hallituksen politiikkaan.
Demokratian arvojen puolustamisesta voitaisiin ottaa oppia myös Suomessa. Täällä osa perussuomalaisista käyttää samanlaista retoriikkaa kuin ruotsidemokraatit. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja haluaa ajaa vihreät viherveroineen ja homoliittoineen marginaaliin. Monet perussuomalaisista pyrkivät rakentaa monoliittista Suomea, jossa kaikkien on oltava samanlaisia.
Siinä perussuomalaiset ovat oikeassa, että Vihreät todellakin haluaa mahdollistaa marginaaliset elämäntyylit. Me haluamme, että jokainen suomalainen voi elää parhaaksi katsomallaan tavalla. Suomalaiset eivät tarvitse ketään poliitikkoa sanelemaan, miten he saavat elää.
--
Ruotsin vaaleista voimme oppia myös poliittisen keskustelun tasosta. Myös Suomeen kaivataan puolueita, jotka kertovat selkeästi ihmisille poliittisista tavoitteistaan. Puolueet ovat jättäneet myös kertomatta konkreettisia ratkaisuja ongelmiin; kokoomus piilottaa kantansa, demareiden kannasta ei kukaan ota selvää.
Vihreät esittää konkreettista vaaliohjelmaa, joilla muita puolueita haastetaan. Vihreät sitoutuu tasapainottamaan valtion budjetin ensi vaalikauden kuluessa: tämän mahdollistamiseksi veroja on kiristettävä. Vihreät haluaa toteuttaa vihreän verouudistuksen sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Vihreät haluaa pidentää työuria ja parantaa julkisen sektorin tuottavuutta. Vihreät haluaa Suomeen työperäistä maahanmuuttoa huoltosuhteen parantamiseksi.
Ennen kaikkea Vihreät haluavat rakentaa arvoliberaalia ja suvaitsevaista Suomea. Maata, jossa taataan ihmisten laajat ja yhdenvertaiset perusoikeudet. Suomea, jossa jokaiselle annetaan riittävät edellytykset hyvään elämään ja mielekkääseen työhön. Suomea, jossa talous on ihmisiä varten, eivätkä ihmiset taloutta varten.Suomea, joka haluaa ja uskaltaa olla kestävän vihreän talouden edelläkävijä. Suomea, joka kunnioittaa isänmaamme luontoarvoja.
Kevään vaaleissa se ratkaistaan. Haluammeko rohkean ja avoimen Suomen, joka hyväksyy erilaisuuden vai sulkeutuneen ja ahdasmielisen Suomen, joka pelkää ulkopuolista maailmaa ja oman maansa eri väestöryhmiä?
(Kirjoitus on koottu Oras Tynkkysen ja Ville Niinistön puheista Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Nokialla 2.10.2010)
Katso myös Oras Tynkkysen video perussuomalaisten ja vihreiden eroista: http://www.youtube.com/watch?v=QEGpZ5wfQLA
Ville Niinistön koko puhe verkossa: http://www.vihreat.fi/node/5343
Oras Tynkkysen koko puhe verkossa: http://www.vihreat.fi/node/5344
____________________________________________
Oras Tynkkysen puhe Nokian valtuuskunnassa
Vihreiden hallitustaival on ollut välillä raskas, mutta kokonaisuutena tuloksekas. Lähdemme ensi vaaleihin hakemaan kansalaisilta entistä vahvempaa valtakirjaa rakentaa vihreää Suomea.
Vastareaktiokin on jo nähty. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala kertoi viime viikolla, että tavoitteena on sysätä Vihreät marginaaliin.
Perussuomalaiset ovat julistautuneet politiikan populisteiksi. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini on jopa tehnyt gradunsa populismista. Gradussa populismi määritellään ”kansan aatteeksi”.
Maisteri Soinin kannattaisi kuitenkin palata Brysselin simpukkapöytien äärestä jatko-opintojen pariin. Puolue näyttää nimittäin erkaantuneen tavallisista suomalaisista.
Perussuomalaisten politiikka on itse asiassa usein kansan äänen vastakohta.
***
Perussuomalaiset vastustavat jyrkästi tasa-arvoista avioliittolakia. Yli puolet suomalaisista kannattaa sitä.
Puolue haluaa ajaa julkista kehitysyhteistyötä alas. Yli puolet suomalaisista kannattaa päinvastoin määrärahojen kasvattamista.
Puolue vastustaa vihreää verouudistusta. Kolme viidestä suomalaisesta on valmis maksamaan enemmän vihreästä energiasta.
Soini kirjoittaa gradussaan: ”Hyve asuu yksinkertaisissa, tavallisissa ihmisissä, joita kansasta on valtaosa.” Hän on oikeassa.
Hänen pitäisi vain itse viitsiä kuunnella tavallisia suomalaisia.
***
Perussuomalaisten politiikka ei aja edes heidän omia tavoitteitaan. Jos haluaa vähentää maahanmuuttoa, ei ole mitään järkeä leikata kehitysyhteistyötä, jolla yritetään parantaa elinmahdollisuuksia köyhissä maissa. Jos on huolissaan maahanmuuttajien kotoutumisesta, ei kannata leikata määrärahoja maahanmuuttajien kielikoulutuksesta ja työllistämisestä.
Perussuomalaiset saattaa näyttää leppoisalta yhden miehen talk show’lta. Mutta pikkuhauskojen sutkautusten taakse kätkeytyy kylmä ja sydämetön politiikka.
Perussuomalaisten ehdokkaiden Nuivassa vaalimanifestissa julistetaan:
"Nähdäksemme Suomen ei valtiona tule esiintyä globaalina, eettisenä toimijana. Suomen valtio on ensisijaisesti asiakasomistajiensa eli veroja maksavien kansalaisten edunvalvontamekanismi."
Vihreille Suomi EI ole edunvalvontamekanismi. Kansalaiset eivät ole asiakasomistajia. Eettisyydessä ei ole, todellakaan, mitään pahaa.
***
Vanhat, suuret puolueet ovat kannatuksen vuotamisen pelossa yksi toisensa jälkeen koventaneet äänenpainoja. Ne ovat puolustautuneet perussuomalaisten nousua vastaan luovuttamalla.
Vihreät ovat perussuomalaisten vastavoima.
Perussuomalaiset haluavat jättää maailman heikoimmat heitteille. Me vihreät haluamme kantaa vastuuta kaikista huono-osaisista – niin työpaikkansa menettäneestä paperityömiehestä Kotkassa kuin lukutaidottomasta tytöstä pakolaisleirillä Kongossa.
Perussuomalaiset haluavat sulkea rajoja ja käpertyä sisäänpäin. Me vihreät haluamme kansainvälisempää Suomea ja vahvaa eurooppalaista yhteistyötä.
Perussuomalaiset puolustelevat ihmisten eriarvoisuutta lain edessä puolison sukupuolen perusteella. Me vihreät ajamme kaikkien kansalaisten yhdenvertaisuutta.
Soinin gradun mukaan ”populismi on ilosanomaa vaikeuksissa oleville”. Millainen on Soinin ilosanoma vaikeuksissa oleville turvapaikanhakijoille tai kehitysmaiden nälkää näkeville lapsille?
Vihreät ovat pehmeiden arvojen kovia puolustajia. Me ajamme yhdenvertaisuutta, vastuuta ympäristöstä ja muista ihmisistä. Siksi, että se on järkevää. Siksi, että se hyödyttää lopulta meitä kaikkia.
Mutta ennen kaikkea siksi, että se on oikein.
***
Saarakkala on kritisoinut vihreitä siitä, että me haluamme mahdollistaa ”hyvin marginaaliset elämäntyylit”. Hän osuu kritiikissään oikeaan.
Vihreät todella haluaa mahdollistaa sen, että jokainen suomalainen voi elää parhaaksi katsomallaan tavalla. Minä en halua päättää toisten ihmisten puolesta, millaisiin vaatteisiin he saavat pukeutua tai kenen kanssa mennä naimisiin.
Soinilaisten halu mestaroida ihmisten elämää on pelottava tuulahdus menneiltä vuosikymmeniltä. Suomalaiset eivät tarvitse ketään poliitikkoa sanelemaan, miten he saavat elää.
***
Vihreitä ja perussuomalaisia yhdistää kuitenkin yksi asia. Molemmat ovat uusia puolueita, jotka vastustavat korruptoitunutta maan tapaa. Molemmat haluavat muutosta.
Mutta siinä missä perussuomalaisilla on iskulauseita, meillä vihreillä on näyttöjä. Paraatiesimerkki on vihreän oikeusministerin Tuija Braxin johdolla valmisteltu historiallinen vaalirahoitusremontti.
Vihreät tulivat puoluekentälle uudistamaan vanhentuneet ja harvainvaltaiset pelisäännöt. Tämä työ avoimemman ja demokraattisemman Suomen puolesta jatkuu.
***
Perussuomalaiset kristallisoivat äänestäjille vaalien suuren valinnan. He osoittavat, että edistys ei ole itsestään selvää. Ahdasmieliset poliittiset voimat haluavat kääntää kelloa taaksepäin muulloinkin kuin siirryttäessä talviaikaan.
Vihreiden mielestä Suomi ei ole valmis. Haluamme, että seuraavalla vaalikaudella otetaan isoja harppauksia kohti yhdenvertaista ja reilua Suomea.
Haluamme, että vanhemmuuden kustannukset jaetaan tasan. Yhtään nuorta naista ei saa syrjiä työhönotossa sen takia, että työnantaja pelkää äitiyden aiheuttamia kustannuksia.
Haluamme, että isien oikeutta ja mahdollisuutta kantaa vastuuta lapsista vahvistetaan. Äidille tulee varata vapaita kuusi kuukautta ja toiselle vanhemmalle toiset kuusi. Kolmannen kuusi kuukautta vanhemmat voivat jakaa keskenään.
Haluamme, että sukupuoli ei ole katto, johon lyö päänsä, vaan trampoliini, jolta ponnistaa. Poikia tulee rohkaista sairaanhoitajiksi ja lastentarhanopettajiksi, tyttöjä insinööreiksi ja yritysjohtajiksi.
Haluamme tarjota maahanmuuton haasteisiin toimivia ratkaisuja. Parhaiten ongelmia ehkäisee se, jos uussuomalaisilla on kunnolliset edellytykset opiskella kieltä ja työllistyä.
***
Kevään vaaleissa valitaan Suomen suunta vuosiksi eteenpäin. Vanhoilliset voimat haluavat, että suljemme silmät ja rajat. Että käännymme sisäänpäin ja taaksepäin. Että antaudumme itsekkäille vaistoille ja teemme Suomesta kylmemmän ja kovemman.
Me haemme vaaleissa kannatusta toisenlaiselle Suomelle. Suomelle, joka elää ajassa ja hakee tämän päivän haasteisiin tämän päivän ratkaisuja. Suomelle, joka ei pelkää uutta ja vierasta. Suomelle, jossa yhtään ihmistä ei jätetä heitteille – ja joka ei suostu jättämään ihmisiä heitteille myöskään rajojemme ulkopuolella.
Vaaleissa ratkaistaan Suomen suunta. Vihreillä on visio avoimesta ja yhdenvertaisesta Suomesta.
Kutsun kaikkia tekemään yhdessä töitä sen eteen.
______________________________________________
Ville Niinistön valtuuskuntapuhe Nokiall
Arvon valtuuskunta,
Eurooppa vihertyy. Saksassa vihreät ovat nousseet gallupeissa jo 24 prosenttiin.
Ruotsin vaaleissa vihreät nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 7,3 prosentin kannatuksella.
Ympäristöpuolueen Modernisera Sverige -kampanja sai paljon positiivista palautetta ihmisiltä tulevaisuudenuskostaan.
Ruotsissakin vihreät haluaa rakentaa kestävää tulevaisuutta vahvistamalla ihmisten yhdenvertaisuutta sekä panostamalla mittavaan talouden vihreään rakennemuutokseen: raiteisiin, joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn, energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan. Ruotsin vihreät on tunnettuja myös pk-yrittäjien puolueena.
Ympäristöpuolue olisi voinut voittaa vaalit enemmänkin, ellei blokkiasetelma olisi loppumetreillä rokottanut heidän kannatustaan.
Vaalien lopputulos oli hankala, kun äärioikeistolainen ruotsidemokraatit nousivat parlamenttiin ja porvarihallitus menetti enemmistönsä.
Tämä uusnatsitaustainen puolue haluaa pysäyttää humanitäärisen maahanmuuton, estää maahanmuuttajia käyttämästä äidinkieltään julkisissa tiloissa, kieltää järjestöiltä avustukset kulttuuritaustan perusteella, estää moskeijoiden rakentamisen, vaikeuttaa kansalaisuuden saamista ja rajoittaa äänioikeutta.
Tällaisen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia avoimesti polkevan ohjelman kanssa ei voi käydä minkäänlaista asiallista keskustelua; haastaa sitä pitää. Sananvapaus kuuluu ruotsidemokraateillekin, mutta vaikutusvaltaa hallituksen politiikkaan muut ruotsalaiset puolueet eivät aio heille antaa.
Tästä länsimaisen demokratian arvojen puolustamisesta voitaisiin Suomessakin ottaa oppia.
Maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista on puhuttava ja niitä on käytännönläheisesti ratkottava, mutta ei rasistien ehdoin. Silloin ollaan jo kaltevalla pinnalla kohti eriarvoistavaa, eri väestöryhmien oikeuksia polkevaa, yhteiskuntaa.
Suomessa osa perussuomalaisista käyttää aivan samanlaista retoriikkaa kuin ruotsidemokraatit. Puolueen varapuheenjohtaja halusi ajaa vihreät viherveroineen ja homoliittoineen marginaaliin. On normaalia nokitella muita puolueita, mutta tämä ylimielinen puhe paljastaa myös jotakin paljon vakavampaa, suhtautumisen vähemmistöihin: monet perussuomalaiset tavoittelevat monoliittista Suomea, jossa kaikkien on oltava samanlaisia.
Suomessakin seuraavissa vaaleissa on kyse yhteiskuntamme arvovalinnoista. Valitsemmeko rohkean ja avoimen Suomen, joka hyväksyy erilaisuuden ja näkee laajat ihmisoikeudet vahvuutena, vai sulkeutuvan ja ahdasmielisen Suomen, joka pelkää ulkopuolista maailmaa ja oman maansa eri väestöryhmiä. Vihreillä on tärkeä tehtävä toimia edistyksen ja oikeusvaltion lipunkantajina.
Kuten vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on todennut, meillä on maahanmuuttokeskustelussa vain yksi ääripää. Vihreiden linja kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten ja oikeusvaltion periaatteiden puolustamisesta sekä käytännönläheisestä ongelmien ratkomisesta ei ole mikään ääripää.
Arvon valtuuskunta,
Mitä muuta me Suomessa voimme oppia Ruotsin vaaleista?
Emme ainakaan blokkijaosta. Ruotsin vihreille oli perusteltua mennä yhteistyöhön vasemmistopuolueiden kanssa. Niiden ympäristöpolitiikka on valovuosia edellä Suomen sosialidemokraatteja. Ruotsin demarit eivät ole myöskään unohtaneet Olof Palmen humaania solidaarisuusajattelua.
Blokkijako kuitenkin sementoi politiikkaa helposti väärin perustein. Uudistusmieliset ja arvoliberaalit puolueet voivat joutua vasemmisto-oikeisto -blokkijaon eri puolille konservatiivien seuraksi.
Vihreiden kannalta hankalinta oli vasemmistopuolueiden takertuminen vanhoihin viholliskuviin: ne kävivät vaalitaistelua pelottelemalla porvareilla oman tulevaisuusvision esittelemisen sijaan.
Monet vihreitä parhaana puolueena pitävät joutuivat äänestämään toiseksi parasta puoluetta halutessaan pääministeriksi mieluummin Reinfeldtin kuin Sahlinin.
Sen sijaan poliittisen keskustelun tasosta voimme ottaa oppia.
Ruotsissa molemmat päävaihtoehdot neuvottelivat yksityiskohtaiset vaaliohjelmat, jotka lähes sellaisinaan oli tarkoitettu hallitusohjelmiksi. Lehdet vertailivat yksityiskohtaisesti blokkien välisiä eroja.
Tätä kaipaan Suomeenkin. Kaipaan puolueita, jotka kertovat selkeästi ihmisille poliittiset tavoitteensa.
Koko sen ajan, kun mainostoimisto Bob Helsinki on ohjannut kokoomuksen politiikkaa, on puolue jättänyt kertomatta konkreettiset ratkaisunsa yhteiskuntamme ongelmien ratkaisuun. Vasta päätösten valmistuttua kokoomuslaiset tulevat ulos julistamaan tehtyjen ratkaisujen fantastisuutta.
Mutta kukaan kansalainen ei kyllä tiedä, mitä kokoomus tavoittelee.
Kun kokoomus piilottaa tavoitteensa, pääoppositiopuolue SDP on niin sekavassa tilassa, että tuskin he edes itsekään tietävät, mitä tavoittelevat.
Jungner sitä, Heinäluoma tuota, Urpilainen tänään tätä ja huomenna toista.
Suomessa puolueet ovat vaaleissa usein sekatavarakauppoja, jotka tarjoavat kaikille jotakin.
Tässä tilanteessa ei olekaan mikään ihme, että perussuomalaisten gallupsuosio on lisääntynyt. Jos puolueet eivät ota itse julkista keskustelua ja kansalaisia vakavasti, ei kansalaisten tarvitse ottaa niitä vakavasti.
Vihreiden onkin haastettava muita puolueita ensi vaaleissa esittämään konkreettinen vaaliohjelma.
Vihreät on sitoutunut tasapainottamaan valtion budjetin ensi vaalikauden kuluessa.
Me olemme sanoneet, mitä veroja on kiristettävä, jotta tämä olisi mahdollista.
Me olemme sanoneet, että vihreä verouudistus on toteutettava sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla; sitä on kompensoitava pienituloisten työn verotuksessa ja etuuksien tasossa, jotta tuloerot eivät kasva ja työllisyys kohenisi.
Me olemme sanoneet, että työuria on pidennettävä ja julkisen sektorin tuottavuutta on parannettava.
Me olemme sanoneet, että Suomi tarvitsee myös työperäistä maahanmuuttoa huoltosuhteen parantamiseksi.
Mitä sanovat muut puolueet?
Jos puolue ei esitä tavoitteidensa rahoittamista, on puolueen ajama politiikka tosiasiassa täysin hämärän peitossa.
Arvon valtuuskunta,
Voimme ottaa Ruotsin vihreistä oppia vielä yhdessä asiassa. Ruotsissa vihreät ovat tehneet pitkäjänteistä työtä päästäkseen hallitukseen, mutta ei millä hyvänsä hinnalla.
Olemme saavuttaneet paljon tällä hallituskaudella. Vihreä verouudistus, uusiutuvan energian paketti, Vuotoksen ja Kollajan altaiden torjuminen ja ympäristönsuojelun tason turvaaminen, sateenkaariperheiden sisäinen adoptio, perusturvan vahvistaminen, apurahansaajien sosiaaliturva, vaalirahoitusuudistus. Viimeisimpänä hallituksen linjaus Sipoonkorven kansallispuiston perustamisesta. Hallitusyhteistyö on pääsääntöisesti ollut myös hyvähenkistä.
Vihreillä on kuitenkin pysähtymisen paikka. Olemme saavuttaneet paljon niin sanottuna pienenä hallituspuolueena. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että olemme myös saaneet tyytyä torjuntavoittoihin tai suoranaisiin tappioihin meille keskeisissä kysymyksissä.
Vihreän liikkeen ja koko Suomen tulevaisuuden kannalta asema suurempien puolueiden aisankannattajana ei riitä. Meidän on saatava hallituksessa sellainen asema, että näkemyksiämme ei voi sivuuttaa missään meille keskeisessä kysymyksessä.
Vihreät on Suomessa johtava edistyksen lippua kantava puolue - me haluamme rakentaa arvoliberaalia ja suvaitsevaista Suomea;
Suomea, jossa taataan ihmisten laajat ja yhdenvertaiset perusoikeudet.
Suomea, jossa jokaiselle annetaan riittävät edellytykset hyvään elämään ja mielekkääseen työhön.
Suomea, jossa talous on ihmisiä varten, eivätkä ihmiset taloutta varten.
Suomea, joka haluaa ja uskaltaa olla kestävän vihreän talouden edelläkävijä.
Suomea, joka kunnioittaa isänmaamme luontoarvoja.
Tällaisen Suomen rakentamiseksi tarvitsemme vahvemman aseman seuraavassa hallituksessa. Siksi meidän on haettava vaaleissa merkittävää voittoa ja vahvaa mandaattia oman politiikkamme toteuttamiseksi.
Hallitukseen kannattaa haluta - siellä pelastetaan maailmaa.
Mutta sinne ei kannata haluta hinnalla millä hyvänsä - ei ainakaan sillä hinnalla, että ei saa pelastettua maailmaa.
_______________________________________________
Oras Tynkkynen: Vihreät ovat pehmeiden arvojen kovia puolustajia (YouTube-video)
Viime aikoina poliittisessa keskustelussa äänenpainot ovat koventuneet. Erityisesti perussuomalaiset ovat nousseet ajamaan itsekkäitä, kylmiä ja kovia arvoja. Vihreät ovat näiden kylmien ja kovien arvojen vastavoima.
Perussuomalaiset haluavat käpertyä sisäänpäin ja sulkea rajat. Me haluamme kansainvälisempää Suomea ja vahvaa eurooppalaista yhteistyötä.
Perussuomalaiset haluavat kääntää selkänsä maailman köyhille ja heikoille. Me haluamme kantaa vastuuta kaikista huono-osaisista sekä täällä Suomen rajojen sisäpuolella että muualla maailmassa.
Perussuomalaiset haluavat asettaa kansalaisia eriarvoiseen asemaan muun muassa puolison sukupuolen perusteella. Me haluamme edistää kaikkien yhdenvertaisuutta.
Vihreät on pehmeiden arvojen kova puolustaja. Me haluamme edistää yhdenvertaisuutta ja vastuuta ympäristöstä ja ihmisistä. Siksi, että se on järkevää. Siksi, että se on omien etujemme mukaista. Mutta ennen kaikkea siksi, että se on oikein.