YLE/Inhimillinen tekijä: Netin pimeä puoli 3.10.2010
Netissä sana on useimmiten vapaa, mutta miten käy silloin, kun vapaa sana muuttuukin mustamaalaamiseksi, uhkailuiksi ja raiskauskehotuksiksi? Voiko nettivihapuhe siirtyä sanoista teoiksi? Tämän illan Inhimillisessä tekijässä Anne Flinkkilän vieraina ovat aktivisti Akuliina Saarikoski, kansanedustaja Minna Sirnö ja tutkijatohtori Päivi Tiilikka.
Akuliina Saarikosken sydäntä lähellä ovat erityisesti eläinasiat, mutta hän on aktiivinen myös sukupuolivähemmistöjen asioissa ja maahanmuuttokysymyksissä. Hän kirjoittaa netissä kolumneja ja on toimittanut myös radio-ohjelmia. Akuliinan tyyli on usein kärkevä, mutta hän sanoo haluavansa herättää keskustelua eriarvoisuudesta ja yhteiskunnan muuttamisesta. Keskustelun kääntöpuoli on kuitenkin se, että hän saa jatkuvasti varsin uhkaavaa nettipalautetta - pahimmillaan jopa tappouhkauksia.
Minna Sirnö taas kansanedustajana on tottunut arvosteluun. Muutama vuosi sitten hän kuitenkin törmäsi netissä sivustoon, joka muistutti hänen omia kotisivujaan mutta oli sisällöltään täysin päinvastainen. Minnaa järkytti erityisesti naisviha ja avoin rasismi, ja siinä vaiheessa, kun sivuilla kehotettiin raiskaamaan Minnan kaltaisia naisia, hän pelästyi toden teolla.
Sekä Akuliina Saarikoski että Minna Sirnö ovat sitä mieltä, että netin vihapuhe on vaarallista. Se voi johtaa sanoista tekoihin. Minna ahdistui niin, että rajoitti omaa liikkumistaan, Akuliina taas yrittää hakeutua turvallisten ihmisten pariin, kun vihapalaute on kiihkeimmillään. He kokevat kuitenkin, että kasvojen antaminen tälle asialle julkisuudessa on tehtävä, sillä uhriksi suostuminen vain lisää vihapuheen merkitystä.
Sananvapauteen perehtynyt tutkijatohtori Päivi Tiilikka muistuttaa myös, että pahimmillaan vihapuhe voi johtaa sananvapauden kaventumiseen: julkisuuteen ei enää haluta tulla tappouhkausten pelossa puhumaan esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvistä asioista.
Minna Sirnö koki oikeuksiaan loukatun niin syvästi, että hän teki asiasta rikosilmoituksen, ja loppujen lopuksi kirjoittelija sai tuomion. Akuliinan uhkauksia ei tutkittu, koska poliisin mukaan niitä oli niin paljon, eivätkä resurssit riitä. Päivi Tiilikan mukaan tässä piileekin netin suuri vaara: nimettömänä on helppo uhkailla, kun kiinnijäämisen riski on pieni. Toisaalta melko pieniäkin rikoksia on saatu tuomiolle, kun tekijä on ollut tiedossa, hän muistuttaa.
Ohjelmassa pohditaan pitkään sitä, mitä sananvapauden nimissä oikein saa sanoa ja tehdä. Kysymys on hankala, sillä ennakkosensuuria ei kannata kukaan keskustelijoista. Akuliina puhuu yhteiskunnan eriarvoisuuden poistamisesta, Minna Sirnö perää myös käytöstapoja ja nettietikettiä. Päivi Tiilikka muistuttaa, että sananvapaus koskee myös tyhmiä mielipiteitä, mutta perättömien tietojen levittäminen ja rikokseen yllyttäminen eivät kuulu sananvapauden piiriin.
sunnuntai 3. lokakuuta 2010
YLE: Netin pimeä puoli
klo
0.30
Avainsanat:
Akuliina Saarikoski,
internet,
kunnianloukkaus,
Minna Sirnö,
Päivi Tiilikka,
rasismi,
sananvapaus,
turvallisuus