sunnuntai 3. lokakuuta 2010

HS: Oikeusministeriö pohtii laittomien verkkoviestien suitsimista

Helsingin Sanomat: Oikeusministeriö pohtii laittomien verkkoviestien suitsimista 3.10.2010

Oikeusministeriö selvittää, pitäisikö internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien rikosoikeudellista vastuuta lisätä merkittävästi.

Keskustelupalstojen ylläpitäjille harkitaan velvollisuutta valvoa palstojensa kirjoittelua. Ylläpitäjille saattaa tulla velvollisuus poistaa kunniaa loukkaava tai rasistinen aineisto. Valvonnan laiminlyönnistä seuraisi rangaistus.

Rikoslain uudistus rasististen rikosten osalta on tulossa eduskuntaan loppuvuoden aikana. Siihen liittyneen lausuntokierroksen yhteydessä lausujia pyydettiin ottamaan kantaa myös erilliseen muistioon, jossa pohditaan nettipalstojen ylläpitäjien saattamista rikosoikeudelliseen vastuuseen.

"Lausuntopalaute oli runsasta. Klassiset sananvapaustahot olivat suorastaan järkyttyneitä, että me edes kysyimme tällaista. Vastaavasti oli paljon tahoja, joiden mielestä tämä on aito ja suuri ongelma", oikeusministeri Tuija Brax (vihr) kertoo.

Viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka sanoo, että oikeuspoliittisesti olisi hankala ajatella, että keskustelupalstan ylläpitäjä vastaisi kaikkien muiden viesteistä.

Tiilikka myöntää, että keskustelupalstojen ylläpitäjien saaminen vastuuseen on hankalaa.

"Ylläpitäjien vastuu on melko teoreettinen. En tiedä tapauksia, joissa ylläpitäjä olisi joutunut vastuuseen vain sen vuoksi, että ylläpitää palstaa."

Tiilikka muistuttaa, että ylläpitäjän vastuun lisäämisellä on myös varjopuolensa.

"Se voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi tiettyjen yhdistysten sivujen sulkemiseen, koska vapaaehtoistoiminnassa ei kukaan suostu ottamaan sellaista vastuuta kontolleen."