perjantai 8. heinäkuuta 2011

Iltalehti: Astrid Thorsia uhanneen tuomio koveni

MTV3/STT: Astrid Thorsia uhanneen tuomio koveni - lue oikeuden perustelut 8.7.2011

Hovioikeus on koventanut tamperelaisen miehen tuomiota, joka uhkaili kansanedustaja Astrid Thorsia (r.) netissä. Mies saa ehdollisen vankeustuomion.

Mies kirjoitti nettisivustolla, että hän on valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta. Thors oli tuolloin maahanmuuttoministeri.

Turun hovioikeus tuomitsi perjantaina 29-vuotiaan miehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä sakkoihin. Pirkanmaan käräjäoikeus piti 80 päiväsakkoa riittävänä rangaistuksena. Hovioikeus pienensi summan 40 päiväsakkoon, mikä tuomitun tapauksessa on 320 euroa.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi laittomaan uhkaukseen, kunnianloukkaukseen sekä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeuden sakkotuomiosta valitti syyttäjä.

FAKTA

Näin hovioikeus perusteli ratkaisuaan

"Hovioikeus toteaa, ettei sananvapauteen missään olosuhteissa kuulu toisten henkilöiden rikoksella uhkaaminen taikka näiden henkilökohtainen häpäisevä panettelu."

"(Tuomittu) ei ole arvostellut Thorsin virkatoimintaa, vaan on kohdistanut loukkauksen tähän henkilönä."

"Uhkauksen oli pelätty johtavan todelliseen vaaratilanteeseen."

"(Tuomittu) on sivuston perustaessaan pyrkinyt saamaan sille mahdollisimman laajaa julkisuutta."

"Vaikka kunnianloukkauksen kohdistaminen valtioneuvoston jäseneen ei sinänsä ole rangaistusta ankaroittava seikka, rikoksen uhrin poliittinen ja julkinen toiminta ei toisaalta myöskään anna aihetta teon lievempään arvostelemiseen."