torstai 7. heinäkuuta 2011

YLE: Europarlamentti vastustaa EU:n sisäisiä rajatarkastuksia

YLE Uutiset: Europarlamentti vastustaa EU:n sisäisiä rajatarkastuksia 7.7.2011

Europarlamentti ei hyväksy eräiden EU-maiden käyttöön ottamia kansallisia rajatarkastuksia. Parlamentin lausunnon mukaan siirtolaisvirta ja turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen eivät oikeuta muuttamaan Schengen-sopimuksen ehtoja.

Eräät EU-maat, mm. Italia, ovat vaatineet kansallisia rajatarkastuksia Pohjois-Afrikasta tulevan pakolaistulvan takia. Tanska aloitti omat rajatarkastuksensa muutama päivä sitten.

EU-komissiota on vaadittu laatimaan suojamekanismin nykyisenkaltaisten poikkeustilanteiden varalta. Myös komissio vastustaa kansallisia rajatarkastuksia.

Europarlamentti ilmoittaa vastustavansa kaikkia pyrkimyksiä, jotka ovat ristiriidassa Schengenin sopimuksen tavoitteiden kanssa. Schengenin sopimus takaa vapaan liikkuvuuden EU-alueella.

Parlamentti muistuttaa, että Schengenin rajasäännöstöön voi tehdä muutoksia vain, jos yleiseen järjestykseen ja sisäiseen turvallisuuteen kohdistuu vakava vaara. Pakolaisten ja siirtolaisten määrän kasvu ei ole sellainen.

Parlamentin jäsenet arvelevat, että Schengenin sopimukseen liittyneiden viimeaikaisten ongelmien pohjimmaisena syynä on eräiden jäsenmaiden haluttomuus panna täytäntöön EU:n yhteistä politiikkaa muilla aloilla, etenkin EU:n yhteistä turvapaikka- ja muuttoliikejärjestelmää. EU:n yhteinen turvapaikkajärjestelmä on määrä perustaa viimeistään vuonna 2012.

Europarlamentaarikot toivovat lisää tukea niille jäsenmaille, joihin kohdistuu painetta Schengen-alueen ulkopuolelta. Parlamentaarikot muistuttavat, että EU-maat ovat yhteisvastuussa unionin ulkorajasta. EU ei vielä ole täysin täyttänyt tätä vaatimusta, parlamentaarikot toteavat.