keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat rikosepäilyt ovat lisääntyneet - Helsingissä tutkinnassa kolme raiskausta

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat rikosepäilyt ovat lisääntyneet - Helsingissä tutkinnassa kolme raiskausta 2.12.2015

Turvapaikanhakijoihin liittyvät rikosepäilyt ovat kasvaneet merkittävästi syksyn aikana.
IS:n tietojen mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään tehneen seksuaalirikoksia huomattavasti enemmän kuin tähän asti on kerrottu.

IS:n tietojen mukaan pelkästään marraskuussa tuli ilmi noin sata seksuaalista ahdistelutapausta, joista epäillään turvapaikanhakijoita. Epäillään, että nuoria tyttöjä on esimerkiksi suudeltu väkisin, ahdisteltu sanallisesti, minkä lisäksi heitä on kähmitty ja kourittu.

Vain murto-osa epäillyistä teoista on raiskauksia. Tänä vuonna on kirjattu noin 10 rikosilmoitusta raiskausrikoksista, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo, että Helsingissä tällaisia tapauksia on kolme.

Katuraiskaukset lisääntyneet

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoo, että niin sanotut ”puskaraiskaukset”, joissa tuntematon henkilö käy uhrin kimppuun kadulla tai muulla julkisella alueella, ovat lisääntyneet Helsingissä viime vuodesta.

– Tyypillinen tekotapa on se, että tekijä lyöttäytyy uhrin seuraan tai alkaa seurata esimerkiksi ravintolasta lähtiessä.

– Tässä on (viime vuonna yhdeksän julkisella paikalla tapahtunutta raiskausta, tänä vuonna 14) nähtävissä selvä piikki. Kokonaisuutena nämä puska- tai katuraiskaukset ovat kuitenkin vain murto-osa kaikesta seksuaalirikollisuudesta, Koskimäki sanoo viitaten siihen, että vuosittain Helsingissä tapahtuu noin 300 seksuaalirikosta.

Koskimäki ei ota suoraan kantaa siihen, onko rikospiikillä minkälainen yhteys saapuneisiin turvapaikanhakijoihin.

– Johtopäätökset siitä voi tehdä joku muu, mutta ajoitus vaikuttaa siltä.

Satoja rähinöitä

Vastaanottokeskuksissa tapahtuvat eriasteiset yhteenotot ovat työllistäneet poliisia viime kuukausina. IS:n tietojen mukaan eriasteisia tappeluita, kähinöitä ja pahoinpitelyjä on ollut kuukausittain ainakin 400–500. Epäillään, että mukana on ollut turvapaikanhakijoiden lisäksi kantasuomalaisia.

Lue aiheesta laajemmin päivän painetusta lehdestä tai digilehdestä.