keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Iltalehti: Turistien tilalle turvapaikanhakijoita

Iltalehti: Turistien tilalle turvapaikanhakijoita 9.12.2015

Kunnanjohtaja pöyristyi Maahanmuuttoviraston päätöksestä sijoittaa matkailukuntana profiloituneen Asikkalan ainoaan hotelliin 350 turvapaikanhakijaa.

Nelostien varrella sijaitseva perinteikäs Tallukka -hotelli sulki ovensa turisteilta tällä viikolla.

Ensimmäiset irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat täyttävät hotellihuoneet ensi viikosta alkaen.

- Tämä on Maahanmuuttovirastolta kunnan elinkeinopolitiikan yksipuolinen ja diktaattorimainen ylikävely. Sanelua, jossa kunnan kantaa ja vaihtoehtoisia tarjouksia ei ole edes yritetty kuunnella, jyrähtää kunnanjohtaja Juri Nieminen.

Kunnanjohtaja kertoo kuulleensa Maahanmuuttoviraston ja hotellikiinteistön omistavan vantaalaisen yrittäjän yhteistyösopimuksesta sähköpostitse marraskuun puolivälissä.

- Otin välittömästi yhteyttä Maahanmuuttovirastoon. Halusin kertoa kunnan kannan päätökseen. Tarjosin myös vaihtoehtoista suunnitelmaa, jossa olisimme sijoittaneet turvapaikanhakijoita hotelli Tallukan sijaan kunnan vuokra-asuntoihin. On vähän eri asia ottaa muutamia perheitä, kuin satoja miehiä.

Niemisen mukaan Maahanmuuttovirasto ei vastannut kunnanjohtajan sähköposteihin.

- Ensimmäinen yhteydenotto Maahanmuuttovirastosta tuli vasta viikkojen kuluttua, joulukuun alussa. Virastosta ilmoitettiin, ettei päätöstä peruta. Vaihtoehtoisiin suunnitelmiin ei otettu kantaa.

Asikkalan kunnanhallitus käsittelee tammikuussa mahdollisuutta riitauttaa vastaanottokeskuksen perustaminen.

- Asianajajan palkkaaminen on yksi mahdollisuus tämän tyyppisessä elinkeinoelämää vahingoittavassa pakottamisessa, Nieminen sanoo.

Tuottoisa bisnes

Runsaan 8 000 asukkaan Asikkalan kunta elää Päijänteen läheisyydestä, matkailusta ja turismista. Tallukka on kunnan ainoa hotelli, joka täytetään nyt turistien sijaan turvapaikanhakijoilla. Ensimmäiset sata asukasta tulevat ensi viikolla.

- Erikoista, että turvapaikkabisneksen katteet ovat Suomessa paremmat kuin hotelliliiketoiminnan. Miksi vastaanottotoiminnasta maksetaan niin ruhtinaallisia korvauksia, että matkailuyrittäjien kannattaa sulkea ovet turisteilta ja ottaa tilalle turvapaikanhakijoita, hämmästelee kunnanjohtaja.

Lue lisää aiheesta sekä hallituksen uusista suunnitelmista pakolaiskriisin suhteen Iltalehden printistä tai digitaalisesta Päivän lehdestä.