perjantai 4. joulukuuta 2015

Yle: Poliisi ei tehnyt rikosilmoitusta Hennalan kahakasta – poliisitarkastaja pitää outona

Yle: Poliisi ei tehnyt rikosilmoitusta Hennalan kahakasta – poliisitarkastaja pitää outona 4.12.2015
Etelä-Suomen Sanomat: Hennalan yhteenotto vain yksi monista - Poliisijärjestöjen liitto: poliisia uhattu ympäri maata
MTV: Vastaanottokeskusten joukkotappelut työllistäneet paikoin kaikki kaupungin poliisit

Hennalan vastaanottokeskuksessa sattui marraskuun alussa kahakka, jossa poliisi käytti pamppua ja kaasua uhkaavan tilanteen taltuttamiseen. Vielä on epäselvää, tapahtuiko rikosta.



Poliisi selvittää, onko sillä opittavaa Hennalan hätämajoituskeskuksessa sattuneesta välikohtauksesta turvapaikanhakijoiden kanssa. Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen kertoo, että poliisi miettii antaako tapaus aihetta taktisen toiminnan suunnitteluun, ennakkovarautumiseen ja varustehankintaan.

Hennalassa sattui marraskuun alussa välikohtaus, jossa useat poliisipartiot joutuivat kymmenien turvapaikanhakijoijen uhkaavan käytöksen kohteeksi. Helsingin Sanomien mukaan miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen on Ylelle vaitonaisempi tapauksesta.

– En nyt sanoisi, että on ollut piiritystilanne, ennen kuin saan tarkemmin selvitykset siitä.

– Ainakin kaasua ja patukkaa on käytetty. Mielestäni sieltä ei ole jouduttu pakenemaan. Poliisi on suorittanut tehtävän loppuun ja tehtävän suorittamiseen on jouduttu käyttämään kaasua ja patukkaa, sanoo Seppänen.

Seppäsen mukaan asiasta ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta.

Harvinainen tapaus

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen ihmettelee, ettei rikosilmoitusta ole tehty, jos tilanteessa on käytetty pamppua ja kaasua.

– Jos itse olisin poliisipartiossa ja löisin ihmistä patukalla sekä antaisin kaasua, niin siinä tapauksessa kohde joutuisi myös kiinniotetuksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Jos poliisimiesten päälle on käyty, se on ilman muuta rikosasia, sanoo Savolainen.

Savolainen korostaa, ettei tunne tapauksen yksityiskohtia. Kaiken kaikkiaan hän pitää Hennalan tapausta erittäin harvinaisena.

– Tällaisia tapauksia, jossa viisikymmentä miestä tulee niin, että muodostuu uhkaava tilanne, on ollut muutamia. Niistä on päästy keskustellen ulos, eikä väkivaltaa ole käytetty. Mutta se, että olisi joutunut käyttämään voimaa päästäkseen ulos, on oman käsitykseni mukaan ainutkertaista, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Hämeen poliisin apulaispoliiisipäällikkö Tero Seppäsen mukaan sisäisessä selvityksessä tutkitaan myös sitä, miksi rikosilmoitusta ei ole tehty. Selvityksessä ei kuitenkaan tutkita poliisin voimankäyttöä.


___________________________________

Etelä-Suomen Sanomat: Hennalan yhteenotto vain yksi monista - Poliisijärjestöjen liitto: poliisia uhattu ympäri maata

Poliisipartion ja turvapaikanhakijoiden marraskuinen yhteenotto Lahden Hennalan vastaanottokeskuksessa ei ollut ainutkertainen tapahtuma. Poliisijärjestöjen liitto on saanut kenttäväeltään tietoja, että turvapaikanhakijoiden kanssa on oltu tiukoilla muuallakin maassa.

Liitto teki työturvallisuuskyselyn kaikkiin yhteentoista poliisilaitokseen, ja jokaisesta saatiin hälyttäviä vastauksia. Puheenjohtaja Yrjö Suhonen kertoo, että turvapaikanhakijoiden suhtautuminen poliisiin ei ole samalla tasolla kuin kantaväestöllä.

- Tässä on selvä kotouttamisen paikka. Maassa maan tavalla.

Tilanteet voivat muuttua poliisipartioiden kannalta hankaliksi etenkin syrjäisissä vastaanottokeskuksissa. Virkavallan apujoukkojen tulo voi kestää 40 minuutista tuntiin.

- Se on pitkä aika odotella.

Yrjö Suhosen mukaan on vain ajan kysymys, milloin tapahtuu jotain vakavaa. Poliisijärjestöjen liitto aikoo ensi viikon tiistaina ottaa asian esiin työnantajapuolen eli poliisihallituksen kanssa.

Poliisilaitokset voivat harkita, millä taktiikalla, henkilömäärällä ja varustuksella hälytystehtäviin lähdetään. Juuri muuta ne eivät voikaan tehdä.


___________________________________

MTV: Vastaanottokeskusten joukkotappelut työllistäneet paikoin kaikki kaupungin poliisit

Poliisihallituksen mukaan vastaanottokeskuksissa on ollut viime viikkoina muutamia joukkotappeluja, joita selvittämään on tarvittu koko paikallinen poliisivoima.

Arkiyönä esimerkiksi keskikokoisessa kaupungissa on Poliisihallituksen mukaan käytössä normaalisti 4–5 poliisipartiota.

Poliisitarkastaja Tommi Reen kertoo, että useiden partioiden lähettäminen paikalle on työturvallisuuskysymys. Jos paikalla on kymmeniä kiihtyneitä ihmisiä, tehtävä ei missään nimessä ole vain yhtä partiota varten.

Valtakunnallisessa mittakaavassa hälytykset vastaanottokeskuksiin ovat olleet tänä syksynä vain promilleja kaikista poliisin hälytystehtävistä. Alueellisesti osuus voi olla paljon tätä merkittävämpi.

– Pienemmällä paikkakunnalla laitoksen alueella voi olla muutama vastaanottokeskus, joissa on useita satoja turvapaikanhakijoita. Niissä on keskinäisiä välienselvittelyjä ja riitoja, jotka sitovat poliisipartioita. Ajoittain tehtäviä on hyvin tiheään tahtiin, Reen sanoo.

Vastaanottokeskuksissa on ollut keskinäisen kärhämöinnin lisäksi muun muassa omaisuusrikoksia. Osalla turvapaikanhakijoista on mukanaan suuriakin summia käteistä.
Poliisihallitus on julkaisemassa uusia lukuja turvapaikanhakijoihin liittyvistä hälytystehtävistä ja rikostilanteesta mahdollisesti jo tänään.