tiistai 19. heinäkuuta 2011

Turun Sanomat: Suomeen voidaan tuoda jopa tuhansia filippiiniläishoitajia

Turun Sanomat: Suomeen voidaan tuoda jopa tuhansia filippiiniläishoitajia 18.7.2011

Turkulainen terveydenhuoltoalan henkilöstöpalvelu Mediradix kouluttaa parhaillaan yli 200:ta filippiiniläistä sairaanhoitajaa. Yrityksen toimitusjohtaja Ralf Hjorth arvioi, että tulevina vuosina Suomen hoitajapula kasvattaa koulutustarpeen moninkertaiseksi. – En yllättyisi, vaikka tulevaisuudessa Suomeen tulisi tuhansia hoitajia Filippiineiltä. Maassa on hyvä koulutustaso, Hjorth summaa.

Hoitajia on jo tuotu Helsinkiin ja Tampereelle. Hjorth kertoo, että seuraava kohde on todennäköisesti Kymenlaaksossa.

Turkuun hoitajia kaavailtiin tuotavaksi jo vuoden alussa, mutta projekti on törmännyt kevään ja kesän aikana navakkaan vastatuuleen. Syynä on Hjorthin mukaan Turun kaupungin konservatiivinen asenne. Hanketta viedään eteenpäin hitaasti, ja ratkaisuja saadaan odottaa ensi vuoteen.

– Ensi vuonna rupeaa varmasti tapahtumaan sekä Turussa että muualla Suomessa, Hjorth summaa.

Sosiaali- ja terveysalalle on ennustettu kovaa hoitajapulaa. Suomessa suurimpia haasteita ovat jo nyt eläköityminen ja terveydenhuollon ammattilaisten siirtyminen muihin töihin. Euroopassa noin 14 prosenttia jää vaille tarvitsemaansa hoitoa 2020 mennessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan koulutetuista lähihoitajista yli 14 prosenttia on siirtynyt muihin tehtäviin. Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö (Tehy) on kehityksestä huolissaan.

– Koulutettua työvoimaa on paljon kauppojen kassoilla ja tehtaissa. Koulutuspaikkojen lisääminen ja ulkomainen työvoima eivät voi olla ainoita ratkaisuja, jos työntekijöitä samaan aikaan menetetään, Tehyn työvoimapoliittinen asiamies Mervi Flinkman toteaa.