tiistai 12. heinäkuuta 2011

HS: Maahanmuuttajat eivät edusta yhtä ja samaa kulttuuria

Helsingin Sanomat, mielipide: Perttu Salmenhaara: Maahanmuuttajat eivät edusta yhtä ja samaa kulttuuria 12.7.2011

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkönä elokuussa aloittava Ritva Elomaa pohti (HS Kaupunki 11. 7.), miksi "ulkomaalaistaustaisten miesten osuus raiskauksista epäiltyjen joukossa on yllättävän suuri suhteutettuna maahanmuuttajien osuuteen Helsingin väestöstä". Samassa lausunnossa hän arveli, että "syy saattaa liittyä kulttuurisiin eroihin". Tutkijana haluaisin kommentoida, että tällaisen syy-seuraussuhteen olettaminen on yksinkertaistavaa ja yleistävää monesta syystä.

Toisin sanoen, Elomaa oletti, että korkea määrä suhteessa väestöosuuteen voisi seurata muun muassa kulttuurisista eroista. Se on kuitenkin vain yksi mahdollinen syy. Elomaan selitys on epätodennäköinen, koska maahanmuuttajaväestöön kuuluu yli sataa eri kansallisuutta edustavia ihmisiä. He eivät edusta yhtä ja samaa kulttuuria, joka voisi periaatteessakaan selittää mitään.

Todennäköisempiä syitä ovat muun muassa se, että maahanmuuttajaväestössä hedelmällisyysikäisten (toisin sanoen seksuaalisesti aktiivisten) osuus on kantaväestöä suurempi ja että maahanmuuttajataustaisten tekemät kaikki rikokset ilmoitetaan poliisille herkemmin kuin kantaväestöön kuuluvien tekemät. Vaihtoehtoisia selityksiä on monia muitakin, ja ne voivat vaikuttaa samanaikaisesti. Lisäksi tulee huomata, että uhreiksi ilmoittautuneet voivat joskus puhua palturia, mikä ei nykyisessä asenneilmapiirissä olisi ihme. Yksi tällainen tapaus oli julkisuudessakin. Yksi tilastoharha on myös se, että kun julkisuudessa puhutaan "maahanmuuttajista", harvemmin tehdään eroa sen suhteen, onko kyseessä ulkomailla syntynyt (1. sukupolvi) vai Suomessa syntynyt henkilö (2. sukupolvi).

Elomaa toteaa myös, että eri ryhmien leimaaminen yksittäisten tekijöiden vuoksi on "kammottava tilanne". Poliisin rikostutkinnassa, jota Elomaa on uutisen mukaan itse tehnyt vuosia, ollaan varmasti tietoisia asiasta, ja siksi pitäisin hänen lausuntoaan tältä osin yleistävänä.

valtiotieteen lisensiaatti,
jatko-opiskelija, tutkija
Helsinki