torstai 4. helmikuuta 2016

Aamulehti: Vuokralaisia irtisanottiin turvapaikanhakijoiden vuoksi: "Olemme tarjonneet ilmaista muuttoapua"

Aamulehti: Vuokralaisia irtisanottiin turvapaikanhakijoiden vuoksi: "Olemme tarjonneet ilmaista muuttoapua" 4.2.2016

Toijalan Rautalassa turvapaikanhakijoiden asuttamasta kerrostalosta on irtisanottu vanhoja vuokralaisia, koska turvapaikanhakijoille tarvitaan lisää tilaa. Asiasta kertoo Valkeakosken Sanomat

Lehden mukaan asiasta on käyty kovaa polemiikkia akaalaisten facebook-sivustolla, eikä ylilyönneiltäkään ole vältytty.

Kyseisessä kerrostalossa on 33 asuntoa. Noin puolet asunnoista on vuokrattu vastaanottokeskukselle.

Lisää turvapaikanhakijoita on kuitenkin koko ajan tulossa, ja sen vuoksi vastaanottokeskukselle vuokrataan muutama lisäasunto.

– Vuokrasuhteen irtisanomiset koskevat 3–4 isompaa asuntoa, toteaa kiinteistönomistaja.

Osa vanhoista asukkaista on saanut irtisanomisilmoituksen, mutta vuokranantaja on tullut myös irtisanottavia vastaan.

– Missään tapauksessa emme ole ketään heittämässä pihalle. Olemme tarjonneet irtisanottaville tilalle toista asuntoa vastikään remontoidusta talosta. Lisäksi olemme heille tarjonneet ilmaista muuttoapua.

Lisäksi vuokranantaja on tarjonnut heille yhden kuukauden ajaksi vapautusta vuokranmaksusta.

Kiinteistönomistajalla on ollut tarjolla erilaisia asumisvaihtoehtoja. Irtisanomisia tulee jatkossa lisääkin, mutta ne eivät liity pakolaisten vastaanottokeskukseen.

– Vastaanottokeskuksen vuokra-aika on määräaikainen. Se on noin vuosi. Näyttää siltä, ettei sen toiminta tule siellä jatkumaan sen jälkeen, vaikka varaus siihen on.

– Vastaanottokeskuksen lähdön jälkeen jokaisen asunnon vuokralaiset irtisanotaan. Se johtuu siitä, että yhtiö aikoo peruskorjata koko kerrostalon. Ei siellä kukaan remontin aikana pystyisi asumaan.

Se tapahtuu tosin vasta sen jälkeen, kun vastaanottokeskus on lähtenyt pois talosta. Remontti koskee koko taloa. Putkiremontti tosin siihen on tehty jo aikaisemmin.

– Tiedämme, että tämä on herkkä aihe, joten olemme yrittäneet hoitaa asian mahdollisimman hyvin, toteaa kiinteistönomistaja.

– Jatkosta emme ole tehneet päätöksiä ennen kuin remontti on valmis, kiinteistönomistaja sanoo.

Fakta: Tästä on kyse

Rautalan alueella on kahdeksan kerrostaloa. Niitä alettiin rakentaa 1970-luvun alussa. Viimeisin valmistui 1990-luvulla.

Kerrostaloasunnot oli alun perin tarkoitettu Terätuotteen ja Partekin työsuhdeasunnoiksi. Siksi ensimmäisen kerrostalon nimeksikin tuli Asunto Oy Rautasorvi.

Alueen rakennukset olivat aluksi vuokra-asuntoja. Vasta viime vuosina niitä on myyty omistusasunnoiksi.

Tällä hetkellä alueen taloista on vain kaksi vuokra-asuntoina.

Hoivapalvelu Valkokulta aloitti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toiminnan muutama viikko sitten Rautalan asuinalueen yhdessä kerrostalossa. Talon omistavat Etelän Tehtaat Oy ja Riihirakenne Oy.Valkokulta vuokrasi turvapaikanhakijakeskukselle talon tyhjät asunnot, joita silloin oli 11. Aluksi turvapaikanhakijoita majoitettiin huoneistoihin 70. Tämänhetkistä turvapaikanhakijoiden määrää ei Valkokullasta suostuta Valkeakosken Sanomille kertomaan.