perjantai 5. helmikuuta 2016

Yle: Vastaanottokeskuksiin ehdotetaan järjestyksenvalvojia

Yle: Vastaanottokeskuksiin ehdotetaan järjestyksenvalvojia 5.2.2016

Esitystä perustellaan sillä, että vastaanottokeskuksissa on ilmennyt järjestyshäiriöitä eikä poliisi voi olla jatkuvasti niissä läsnä. Suomessa on noin 220 vastaanottokeskusta ja alaikäisten yksikköä.

Hallitus ehdottaa järjestyksenvalvojia vastaanotto- ja järjestelykeskuksiin. Järjestyksenvalvojia ehdotetaan myös eräisiin muihin kansainvälistä suojelua hakevien tai maasta poistettavien ulkomaalaisten majoitustarkoitukseen käytettäviin tiloihin.

Järjestyksenvalvojien asettaminen vastaanottokeskuksiin edellyttäisi esitysluonnoksen mukaan poliisin lupaa samalla tavoin kuin esimerkiksi kauppakeskuksissa ja liikenneasemilla.

Hallitus perustelee esitystään sillä, että vastaanottokeskuksissa on ilmennyt järjestyshäiriöitä. Keskusten oman henkilöstön toiminta ja toimivaltuudet eivät kaikissa tapauksissa riitä järjestyksen ylläpitämiseen. Poliisin voimavarat puolestaan ovat rajalliset eikä poliisi voi olla vastaanottokeskuksissa jatkuvasti läsnä.

Tällä hetkellä Suomessa on 146 vastaanottokeskusta. Lisäksi alaikäisille tarkoitettuja yksiköitä on 76. Torniossa toimii turvapaikanhakijoiden rekisteröintiä varten perustettu järjestelykeskus.

Hallituksen esitysluonnos lähti lausunnolle perjantaina.