Poliisi-lehti 2/2010: Nettinappi lisännyt vinkkaamista poliisille
Aiemmin netin kautta poliisille ilmoituksia tuli muutamia päivässä, nyt tulee vähintään 30-40 vinkkiä päivä. Töitä nettipoliisit paiskivat virka-aikana klo 8-16 välillä, joten kiireellisissä hätätilanteissa ei netin kautta kannata lähestyä poliisi vaan soittaa hätänumeroon 112.
─ Netin valvontaan erikoistuneet poliisit seulovat kaikki vinkit ja useat niistä aiheuttavat toimenpiteitä, jotka ohjaamme paikallisille poliiseille jatkotyötä varten. Asiattomia vinkkauksia tulee melko vähän, Loikala kertoo.
Vinkkejä tulee kautta Suomen etelästä pohjoiseen, sillä verkoton maailma ei tunne alueellisia rajoja.
Netissä nollatoleranssi
Poliisilla on netissä nollatoleranssi eli mahdollisiin häiriöihin ja rikoksiin pyritään puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa. Loikalan mukaan vinkkien kautta on selvitelty myös mahdollisia uhkaustilanteita.
─ Poliisi on verkossa, koska ihmisetkin ovat siellä yhä enenevässä määrin. Poliisit seuraavat satoja eri sivustoja muun muassa verkkokirjoittelua, pelejä, keskusteluryhmiä, videopalveluja ja kuvamateriaaleja. Nettiä seuraavat poliisit eivät osallistu keskusteluihin, kuten esimerkiksi IRC-Galleriassa toimiva virtuaalinen lähipoliisiryhmä tekee, Loikala valottaa toimintatapaa.
Silminnäkijöiden havaitsemat vinkit ovat kautta aikojen olleet poliisille oleellinen apu rikosten ennalta ehkäisemisessä ja myös niiden ratkaisemisessa.
─ Sikäli uuden asian äärellä emme ole. Kyseessä on vain nykyaikaisesta ja helposta kanavasta vinkata poliisille ja sen kanavan ihmiset ovat nyt kiitettävästi löytäneet, Loikala toteaa.
Nettinappi näkyviin sivustolle
Internetin palveluntarjoajat voivat ladata poliisin verkkosivuilta omille sivuilleen nettivinkki-painikkeen ja linkittää sen johtamaan poliisin verkkolomakkeeseen.
Nappia ei ole vielä suuressa määrin ladattu verkkosivuille, mutta se on helposti ladattavissa sivustolta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Poliisin tavoitteena on saada hyvä yhteys suomalaisiin verkkofoorumeihin ja moderaattoreihin sekä käyttäjiin.
Tietoturva-asiat on huomioitu vinkkipalvelussa ja täytetyltä lomakkeelta tiedot siirtyvät erilliseen suojattuun tietokantaan.
Vinkkilomake ei korvaa muita poliisin käytössä olevia vihjejärjestelmiä kuten vihjepuhelimia tai vihjesähköposteja.