lauantai 12. kesäkuuta 2010

HS: Vanhanen jyrähti rasismia vastaan

Helsingin Sanomat: Vanhanen jyrähti rasismia vastaan 12.6.2010

Pääministeri Matti Vanhanen otti voimakkaasti kantaa rasismia vastaan keskustan puoluekokouksessa pitämässään puheenjohtajan jäähyväispuheessa.

"Me keskustalaiset olemme maanpuolustushenkisiä ja terveellä tavalla isänmaallisia. Mutta me kannamme Suomen leijonaa kotimaamme merkkinä, emme merkkinä muita vastaan", Vanhanen sanoi ja sai puoluekokousväeltä raikuvat aplodit.

Vanhanen kertoi havainneensa, että monet ihmiset kantavat kaulassaan Suomen vaakunaleijonaa kaulariipuksena, ja viestivät sillä vääränlaista muukalaisvihamielistä isänmaallisuutta. "Minua hävettää, kun leijonamerkkiä käytetään muita vastaan", Vanhanen sanoi.

"Keskustalla pitää olla sydämestä lähtevä tunne muihin kulttuureihin ja muiden maiden asukkaisiin, että he ovat yhdenvertaisia ihmisiä tämän saman auringon alla", Vanhanen totesi.

"Ihmisarvo on jakamaton. Ja samalla tavalla kuin 30-luvulla taistelimme äärioikeiston ihmiskäsityksiä vastaan ja voitimme – samalla tavalla keskustalaiset ovat rasismia ja muukalaisvihamielisyydellä kiihottamista vastaan."

________________________________________________

Uusi Suomi: Vanhanen Suomileijona-riipuksista: ”On hävettänyt”

Keskustan puheenjohtajuudesta tänään luopuva pääministeri Matti Vanhanen summasi Lahteen kokoontuneelle keskustaväelle pitämässään vakavahenkisessä puheessa seitsenvuotisen kautensa puoluejohtajana ja pääministerinä.

Oman kautensa saavutusten ja kesken jääneiden asioiden puimisen lomassa Vanhanen puhui tulevaisuudesta. Hän otti kantaa muun muassa maahanmuuttokeskusteluun ja suri sitä, että isänmaallisuus monesti tarkoittaa vihaa maahanmuuttajia kohtaan.

–Minua on hävettänyt se, että monet pitävät Leijona-merkkiä kaulassaan merkkinä vihasta muita ihmisiä vastaan, Vanhanen sanoi viitaten Suomileijona-riipuksiin, joita muun muassa skinheadit käyttävät merkkinä aatteestaan.

Vanhanen kehotti keskustaväkeä ja muita suomalaisia käyttämään Suomen Leijonaa kotimaansa merkkinä, mutta ”ei merkkinä muita vastaan”. Vanhanen uskoi keskustalaisten olevan terveellä tavalla isänmaallisia ja kohtelevan ihmisiä yhdenvertaisina.
...

________________________________________________________

HBL: Rörd Vanhanen tackade de sina

...
I Vanhanens framtidsvision ingår ett alltmer internationellt Finland, och Centern ska ha ett öppet hjärta för andra kulturer och deras invånare.

– Vi Centerpartister är på ett sunt sätt fosterländska. Men vi bär Finlands lejon som en symbol för vårt land, inte som ett tecken mot andra. Jag har skämmats då jag märkt att många bär lejonet runt halsen som symbol mot andra.

Ställningstagandet för mångkulturalitet rev ner applåder.
...

________________________________________________________

Ote Matti Vanhasen puheesta

...
Me keskustalaiset olemme maanpuolustushenkisiä ja terveellä tavalla isänmaallisia. Mutta me kannamme Suomen leijonaa kotimaamme merkkinä, emme merkkinä muita vastaan.

Keskustalla pitää olla sydämestä lähtevä tunne muihin kulttuureihin ja muiden maiden asukkaisiin, että he ovat yhdenvertaisia ihmisiä tämän saman auringon alla.

Ihmisarvo on jakamaton. Ja samalla tavalla kuin 30-luvulla taistelimme äärioikeiston ihmiskäsityksiä vastaan ja voitimme – samalla tavalla Keskustalaiset ovat rasismia ja muukalaisvihamielisyydellä kiihottamista vastaan.
...