tiistai 29. kesäkuuta 2010

Karjalainen: Maahanmuuttajien asuntoon ampuneen tuomio ennallaan

Karjalainen: Maahanmuuttajien asuntoon ampuneen tuomio ennallaan 29.6.2010

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi 35-vuotiaan kontiolahtelaisen miehen 1,5 vuodeksi vankeuteen vaaran aiheuttamisesta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, varomattomasta käsittelystä ja kahdesta pahoinpitelystä. Ylempi tuomioistuin piti voimassa Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden helmikuussa määräämän tuomion.

Tuomittu ampui viime lokakuussa Joensuussa rivitalohuoneiston oveen ja olohuoneen ikkunoihin haulikolla. Ampumishetkellä Utran kaupunginosassa sijaitsevassa asunnossa nukkui neljä ihmistä, joista yksi oli lapsi. Ampumisvälikohtauksessa vältyttiin henkilövahingoilta.

Syyttäjä vaati kovennettua rangaistusta ampujalle, koska rikoksen kohteena olivat maahanmuuttajat. Käräjäoikeus oli samaa mieltä, ja piti ratkaisevana motiivina sitä, että asunnossa oli syntyperältään venäläisiä ihmisiä.

Tuomittu vaati hovioikeudessa, ettei koventamisperustettu sovelleta, ja esitti tuomion lieventämistä. Asunnossa ampumishetkellä olleet asianomistajat vaativat hovioikeudessa tuomitun rangaistuksen korottamista, koska heidän mielestään käräjäoikeuden tuomio oli lievä.

Varomattomaan käsittelyyn tuomittu syyllistyi säilyttäessään kolmea ladattua haulikkoa ja patruunoita asunnossaan sillä tavalla, että ne olivat muiden saatavilla. Toisen miehen käsissä haulikko laukesi, mutta henkilövahinkoja ei tilanteessa tullut. Kaksi pahoinpitelyä oli kyseessä, kun tuomittu kävi ulosottomiesten kimppuun joulukuussa 2009.

Hovioikeus hyväksyi kaikilta osin käräjäoikeuden tuomion perusteluineen ja hylkäsi kaikki valitukset.