maanantai 14. kesäkuuta 2010

Stefan Wallin: "Eristäytyvä Suomi ei ole vaihtoehto"

Stefan Wallin: "Eristäytyvä Suomi ei ole vaihtoehto" 14.6.2010

Puolueen puheenjohtaja Stefan Wallin avasi RKP:n puoluepäivät Tampereella.Wallinin mukaan taluodelliset realiteetit tulee hallitsemaan asialistaa syksyn budjettiriihessä, eduskuntakampanjan aikana ja erityisesti seuraavaa hallitusta muodostettaessa.
– RKP on aina puolustanut realistista vero- ja talouspolitiikkaa. Vaikeina aikoina, kuten vuoden 1995 eduskuntavaalien alla, valitsimme rehellisyyden sen sijaan, että olisimme kosineet äänestäjiä antamalla mukavia vastauksia vaikeisiin kysymyksiin, Wallin sanoo.

– Äänestäjien on eduskuntavaaleissa syytä varoa politiikan Auervaaroja, jotka yrittävät vääristää kuvaa tilanteesta. Varokaa niitä, jotka yrittävät vähätellä julkisen sektorin rakenneuudistusten tarvetta tai ehdottavat hyvää tarkoittavia mutta epärealistisia menolisäyksiä seuraavalle vaalikaudelle. Tilanteessa, jossa valtionvelka tulee ylittämään 100 miljardia euroa, on RKP:n rehellinen arvio, että meillä tulee olemaan täysi työ säilyttää hyvinvointimme nykyinen taso.

– RKP:n lähtökohta on, että verotuksen on täytettävä ainakin seuraavat kriteerit: sen on oltava riittävä, ymmärrettävä, ennustettava, oikeudenmukainen ja kannustava. Työnteon ja yrittäjyyden pitää aina olla kannattavaa. Sen kaltaiset pisteverot, joita survottiin 90-luvun kriisin aikana, eivät kuulu ymmärrettävään ja ennustettavaan verojärjestelmään. Liikenne- ja polttoaineverotusta on uudistettava kautta linjan, jotta vero määräytyy ilmasto- ja ympäristövaikutusten mukaan.

Wallinin mukaan tiedämme historian osoittavan, että olemme on osunut oikeaan monissa visaisissa kysymyksissä.
– Näin kävi RKP:n ympäristöpolitiikalle,. Näin kävi myös vahvan pohjoismaisen, sittemmin myös kansainvälisen ja eurooppalaisen profiilimme, jonka toimme julki kauan ennen kuin monet muut uskalsivat edes kuiskaten puhua EY:stä. Ja nyt on ilmeistä, että RKP joutuu melko yksin puolustamaan suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä maahanmuutto- ja solidaarisuuspolitiikalle, joka kuitenkin on tulevaisuutemme kannalta sekä välttämätön että väistämätön.

Totuus on, ettei eristäytyvä Suomi ole realistinen vaihtoehto, tuskin myöskään tavoite johon kannattaa pyrkiä, sanoo Wallin.
– Visiomme rakentuu ihmisten kohtaamisin ja vuoro­vaikutukseen, erilaisten ihmisten, maassamme ja sen rajojen ulkopuolella. Visiossamme tämän dynaamisen ja uutta luovan kehityksen myönteiset vaikutukset voittavat selkeästi yli kielteisten. Visiossamme tartumme uhkakuviin ja haasteisiin ja kamppailemme epä­inhimillisiä arvoja ja ihmisarvon halveksuntaa vastaan – kaikkien ihmisten ihmisarvon. Nyt tarvitaan jo hyvissä ajoin myönteistä suhtautumista maahanmuuttoon ja työvoiman integroimiseen.

Wallin puhui myös Keski-Pohjanmaan suuntautumisesta.
– RKP on johdonmukaisesti halunnut pitää Pohjanmaan yhtenäisenä, Wallin sanoo.
– Suuntakysymys on enemmän kuin kieliasia. Kokkola on aina suuntautunut luontaisesti etelää kohden. Yhdessä Pietarsaaren seudun kanssa se muodostaa toimivan kokonaisuuden niin taloudellisesti, kulttuurisesti, historiallisesti kuin sosiaalisesti.