maanantai 14. kesäkuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajia virtaa ammattiliittoihin

YLE Uutiset: Maahanmuuttajia virtaa ammattiliittoihin 14.6.2010

Yhä useampi työssä käyvä maahanmuuttaja liittyy alansa ammattiliittoon. Liittymisvauhti on kiihtynyt parin vuoden ajan. Nyt ammattiliittoihin kuuluu jo lähes 17 000 maahanmuuttajaa.

Liitot joutuvat puuttumaan myös ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön työpaikoilla.

Itä-Helsinkiläisen kerrostalon rappukäytävässä tulee puhdasta jälkeä, kun harjan varressa huhkii gambialainen Mass Njie. Hän työskentelee siivoojana Palmian palkkalistoilla.

- Aloitin 2007 täällä Palmiassa. Neljä vuotta tulee nyt täyteen, Njie kertoo.

Njie kuuluu Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään. Liitto on uranuurtaja maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden huomioimisessa. JHL:n maahanmuuttajajaosto on Suomen ainoa.

- Jos tulee ongelma, kysyn tukihenkilöltä, sanoo Njie siivoustyönsä lomassa.
Huima nousu parissa vuodessa

SAK:n arvion mukaan kahden viime vuoden aikana liittoihin liittyminen on vilkastunut selvästi. Maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden jäsenmäärä on noussut 13 000:sta melkein 17 000:ään.

- Joillakin aloilla jopa puolet, mutta arvioisin, että 30 - 40 prosenttia työssä olevista maahanmuuttajista kuuluisi ammattiliittoihin. Tässä on mukana myös STTK:n väki ja akavalaiset, arvioi SAK:n maahanmuuttoasiantuntija Helena Hämäläinen.

Esimerkiksi JHL:ään liittyi viime vuonna 558 uutta maahanmuuttajajäsentä. Suurimman ryhmän muodostivat venäläiset, seuraavaksi eniten liittyi virolaisia, ruotsalaisia ja somaleita.

Samat ongelmat kuin muilla

Maahanmuuttajien huolenaiheet ovat yleensä samoja kuin muidenkin työntekijöiden eli työsuhteisiin ja -sopimuksiin liittyviä kysymyksiä. Erityisesti kielitaidottomat ulkomaalaiset tarvitsevat joskus apua vakavampiin ongelmiin.

- On myös sellaisia työnantajia, jotka hyväksikäyttävät maahanmuuttajia. Tällaisia tapauksia on paljon, vähän riippuen alasta, esimerkiksi rakennusalalla, kertoo maahanmuuttoasiantuntija Helena Hämäläinen SAK:sta.

Liitot kalastelevat jäseniä

Ammattiliitot houkuttelevat maahanmuuttajia jäsenikseen nyt urakalla. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAM on lähettänyt kaikille palvelualoilla työskenteleville maahanmuuttajille mainoskirjeen toiminnastaan. Myös työkaverit rekrytoivat lisää jäseniä.

- Kun joku tulee toimintaan ja kokee, että siellä on mukavaa, viidakkorumpu kulkee ja tullaan enemmän ja enemmän mukaan, sanoo JHL:n aluetoimitsija Leena Peltoniemi.

Myös siivooja Mass Njie ohjaa uusia työkavereita liittoon:

- Mä sanon: sinä et ole JHL:ssä. Liity liittoon!