keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

YLE: Etnisiä vähemmistöjä syrjitään ravintoloissa

YLE Uutiset: Etnisiä vähemmistöjä syrjitään ravintoloissa 30.6.2010

Vähemmistövaltuutetun toimistoon tuli viime vuonna erilaista syrjintää koskevia ilmoituksia lähes 500, joista viitisenkymmentä koski ravintoloita. Tapauksia on todennäköisesti paljon enemmän, sillä kaikista ei tehdä ilmoitusta. Syrjintää kohtaavat etenkin romanit ja afrikkalaistaustaiset ihmiset, mutta myös muut vähemmistöjen edustajat.

Seitsemän vuotta Suomessa työskennellyt virolainen rakennusmies Rauno Lallo ei päässyt kavereineen S-ryhmän Amarillo-ravintolaan sisään ennen kuin maksoi ovimiehelle "takuumaksun".

- Portsari sanoi ovella, että ei virolaisia tänne. Ilmeisesti siellä oli ollut joskus aikaisemmin jokin tappelu. Lopulta hän ehdotti, että jos annamme 50 euroa takuurahaa niin pääsemme sisään. Jos käyttäytyisimme hyvin, niin saisimme rahan takaisin poistuessamme. Ei niillä varmaan mitään oikeutta ole sellaista panttia meiltä periä, Lallo kummeksuu.

Suomessa oleskelevilla ulkomaalaisilla on perusoikeutena yhdenvertainen kohtelu. Myös yhdenvertaisuuslaki kieltää tällaisen syrjinnän etnisyyden perusteella. Vähemmistövaltuutetun toimiston ylitarkastaja Yrsa Nyman ei ole aikaisemmin kuullut vastaavanlaisesta tapauksesta.

- Yhdenvertaisuuslain syrjintämääritelmän mukaan yksi syrjinnän muoto on juuri välitön syrjintä eli jotakin henkilöä kohdellaan epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta. Pantin vaatiminen täyttää tämän määritelmän.

Vain harva tapaus tulee esiin

Ravintolasyrjintää koskevia yhteydenottoja tuli vähemmistövaltuutetun toimistoon viime vuonna viitisenkymmentä. Yrsa Nymanin mukaan tapauksia on todellisuudessa luultavasti paljon enemmän. Syrjityiksi joutuneet eivät aina edes tiedä, että se on laitonta ja että asiasta voi kannella joko vähemmistövaltuutetulle tai poliisille.

- Ihmiset ilmoittavat näistä asioista todella huonosti. Usein ei tiedetä, mihin ilmoittaa, ja toisekseen kynnys siihen on erittäin korkea.

Myöskään virolainen Rauno Lallo ei tehnyt syrjintäilmoitusta, vaikka hämmästeleekin tapahtunutta. Hän on kuullut, että virolaisilla rakennusmiehillä on joissain ravintoloissa huono maine, mutta se ei saisi leimata kaikkia.

- Tietysti osa meistä virolaisista voi käyttäytyä huonosti, ja olen kuullut että virolaiset ovat tapelleet joissain baareissa. Mutta ei minulla ole mitään leimaa otsassani, että tulen baariin tappelemaan. Jos osa meistä käyttäytyy huonosti, niin ei se tee kaikista syyllisiä.

Virolaisten miesten tapaukseen ei kommentoitu suoraan espoolaisesta Amarillo-ravintolasta, mutta S-ryhmän HOK Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen on tapahtuneesta pahoillaan.

- Kuulin tästä tapauksesta nyt ensimmäistä kertaa ja olen pöyristynyt. Olen hyvin harmissani, että meidän ravintoloissamme tällaista on tapahtunut. On erittäin loukkaavaa käytöstä, että kansallisuuden tai muun vastaavan perusteella keksitään tällaisia käytänteitä. Espoon amarillossa meillä on ulkopuolinen järjestyksenvalvontayritys, jolta me ostamme palvelun, mutta vastuu on silti meillä, Heinonen myöntää.