torstai 10. kesäkuuta 2010

Kaleva: Arki tutuksi kädestä pitäen

Kaleva: Arki tutuksi kädestä pitäen 10.6.2010

Maahanmuuttajanuoria opastetaan suomalaiseen arkielämään melkein kädestä pitäen Pudasjärvellä. Kuntapaikan saaneille nuorille on kolmen viikon aikana koulutusta, jossa opetellaan niin kaupassa käyntiä kuin ruuan laittoakin.

Oulun maa- ja kotitalousnaisten Maija Ojalehto ja Soila Hiltunen pitivät tukiasumisyksikössä ensin tiiviin luennon suomalaisesta ruokavaliomallista. Muutama haukotus ehti jo päästä somalialaisilta nuorukaisilta. Mutta kun päästiin ruuan laittoon, olivat 17-vuotiaat Abdi Ibrahim ja Rihaad Salaad salamana käsien pesussa.

Neljän nuoren joukko laittoi kalavuokaa, lohkoperunoita, vihersalaattia ja hedelmäsalaattia. Kauan ei mennyt, kun ruoka oli jo uunissa paistumassa. Sen jälkeen nuoret lähtivät rukoilemaan ja palasivat kattamaan pöytää.

"Suomalainenkin ruoka on hyvää, mutta somalialainen on parempaa", tuumaili Abdi. Hän laittaa usein itse ruokaa ja ostaa sitä varten kaupasta muun muassa naudan tai lampaan lihaa, riisiä tai pastaa. Aamulla hän saattaa keittää kaurapuuron.

Vaikka suomen kieli sujuu jo kohtalaisesti, ei kaupassa ole aina helppoa löytää haluamiaan tuotteita. Ensimmäisillä kerroilla kauppareissuilla onkin usein ohjaaja. "Yleensä tuotetuntemus kasvaa muutaman viikon sisällä", kertoi ohjaaja Timo Puolakanaho.

Pakasteet ovat nuorille tuntemattomia. Niihin perehdyttiin Ojalehdon ja Hiltusen mukana kaupassa. Samalla tehtiin hintavertailuja tuoretuotteissa. Karjalanpiirakatkin käytiin katsomassa. Niitä eivät Abdi ja Rihaad vielä ole syöneet. Perunat ja maito ovat heille tulleet jo tutuiksi.