perjantai 11. kesäkuuta 2010

Uusi Suomi: Palkka 2€/h – Ministerillä selitys

Uusi Suomi: Palkka 2€/h – Ministerillä selitys 11.6.2010

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kommentoi Uuden Suomen haastattelussa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan työoloista noussutta kohua. Sinnemäellä on myös selitys sille, miten joidenkin ulkomaalaisten rakentajien tuntipalkka Olkiluodossa voi olla vain kaksi euroa.

- Tämä Olkiluotohan on siinä mielessä erikoinen tapaus, että se on hyvin valvottu työmaa, on kyllä tiedossa, ketkä siellä työskentelevät, Sinnemäki sanoo Uudelle Suomelle.

Kahden euron tuntipalkka kuulostaa pöyristyttävältä, mutta Sinnemäki ei usko, että se on todellinen tuntipalkka. Sinnemäki nostaa esiin lähetettyjen työntekijöiden verovastuun, joka on mukana valtioneuvoston hyväksymässä harmaan talouden torjuntaohjelmassa.

Lähetettyjen työntekijöiden verovastuu tarkoittaa sitä, että ulkomaalaisen työntekijän pitäisi itse hoitaa veroasiansa. Työministeriö ja valtiovarainministeriö esittävät kesäkuun loppuun mennessä parannusehdotuksia verovastuisiin.

- Luulen, että Olkiluodon ongelmista ainakin osa liittyy lähetettyjen työntekijöiden verovastuisiin. Voidaan maksaa sinänsä työehtosopimuksen mukaisia palkkoja, mutta sitten jälkikäteen ulosmitata niitä jollain tavalla, joka on varmasti yksi vaikeimmista tilanteista, Sinnemäki sanoo.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta haluaa perusteellisen selvityksen Olkiluoto 3:n työmaan oloista. Sinnemäki lupaa selvitystä mahdollisimman pian, mutta arvioi, että sen valmistuminen voi mennä syksyyn.

Sinnemäki sanoo, että yhteistyötä sosiaali- ja terveysministeriön sekä veroviranomaisten kanssa on parannettava ja tiedonvaihtoa uudistetaan.

Sinnemäki korostaa, että työntekijöiden työehtojen on toteuduttava niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin työntekijöiden osalta. Hän huomauttaa, että rakennusalan harmaalla alueella kohtuullinen joukko toimijoista on suomalaisia.