keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Verkkouutiset: Rikollisjahtiin etsitään uusia konsteja

Verkkouutiset/STT: Rikollisjahtiin etsitään uusia konsteja 9.6.2010

Poliisin mahdollisuudet käyttää pakkokeinoja rikosten tutkinnassa voivat laajeta, kun viranomaiset tiivistävät yhteistyötään Euroopan unionissa.

Suomen poliisi voisi joutua tekemään esimerkiksi toisesta maasta määrätyn kotietsinnän tai pidätyksen, vaikkei Suomen laki sallisi sen määräämistä.

Johtaja Erkki Hämäläinen sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, että niin sanottua eurooppalaista tutkintamääräystä hiotaan direktiiviksi loppuvuoden aikana. Jos muutos tulee voimaan, se sitoo jäsenmaita.

Euroopan poliisien yhteistyötä pyritään lähivuosina tiivistämään muutenkin monin tavoin. Tavoitteena on esimerkiksi järjestelmä, jossa poliisi voisi selvittää rikoksesta epäillyn tiedot kaikista EU-maista.

Hämäläisen mukaan uudistus olisi rikostutkinnassa vallankumouksellinen. Yhteistyötä haittaa kuitenkin tietojärjestelmien erilaisuus.

Toinen ongelma poliisille on se, että EU-maiden rikoslait ovat varsin erilaisia. Esimerkiksi Saksassa poliisi saa tehdä rikoksia soluttauduttuaan peitetoiminnassa rikollisjärjestöön ja monissa muissa maissa kuten Suomessa ei.

Saksan poliisin mukaan meneillään oleva peiteoperaatio on jouduttu monesti keskeyttämään rikollisten siirtyessä maan rajojen ulkopuolelle. Äkillinen keskeytys on aina riskialtis.

Nyt kaavailtu uudistus helpottaisi maiden välisten erojen tuomia ongelmia. Ulkomailta määrätyt pakkokeinot hoitaisi kuitenkin kohdemaan poliisi, joten täysin pidäkkeettömästi poliisit eivät voisi jahdata rikollisia ympäri Eurooppaa.

Etnisiä katujengejä Suomeen?

Poliisi pelkää Euroopassa erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden kasvua. Suomessa jännitetään, kasvaako perinteisten rikollisjärjestöjen rinnalle Ruotsista tuttuja etnisiä katujengejä.

Keskusrikospoliisin mukaan etniset jengit ovat järkyttäneet Ruotsissa jopa perinteisiä rikollisryhmiä harvinaisen kovalla väkivallallaan.

Toisen polven maahanmuuttajista koostuvat jengit ovat käyttäneet sumeilematta esimerkiksi aseita ja räjähteitä viranomaisia vastaan.

-Göteborgissa tilanne on jo hyvin huolestuttava. Ruotsin kehitys on pystyttävä ehkäisemään täällä jo ennalta, katsoo rikoskomisario Jussi Oksanen keskusrikospoliisista.

Poliisien yhteistyön tiivistämistä ja rikollisuuden uhkakuvia pohdittiin Poliisin, finanssialan ja oikeustoimittajien seminaarissa Lahdessa keskiviikkona.