perjantai 11. kesäkuuta 2010

HS: Kokoomus pelkää isoäititulvaa, jos lakia muutetaan

Helsingin Sanomat: Kokoomus pelkää isoäititulvaa, jos lakia muutetaan 11.6.2010

Kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin mukaan kahden julkisuudessa olleen isoäidin käännyttämisen ei pidä johtaa siihen, että ulkomaalaislakiin tehdään muutoksia.

Zyskowiczin mukaan koko kokoomuksen eduskuntaryhmä on tätä mieltä.

Zyskowiczin mukaan lain muuttaminen joustavampaan suuntaan on hyvin ongelmallista, koska tiedossa on satoja vastaavia oleskelulupahakemuksia. Lain muuttaminen voisi johtaa toisin sanoen siihen, että Suomeen voisi muuttaa lähialueilta lukuisia huonokuntoisia vanhuksia.

"Suomessa on noin 50 000 venäläistä maahanmuuttajaa", Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz ehdottaa sen sijaan, että sisäministeriö käyttäisi oikeuttaan antaa maahanmuuttovirastolle yleisluontoisia ohjeita ulkomaalaislain soveltamisesta. Se mahdollistaisi inhimillisten seikkojen huomioonottamisen.

"Se on oikea tie hoitaa nyt esillä olleiden kaltaisia rajatapauksia", Zyskowicz sanoi.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) tapasi jokin aika sitten eduskunnan hallintovaliokunnassa istuvat hallitusryhmien edustajat ja kuuli kokoomuksenkin näkökannan.

"Ministeri Thors on ilmoittanut, että lain muutosta valmistellaan joka tapauksessa. Oikeampi ja nopeampi ratkaisu olisi antaa yleisohje maahanmuuttovirastolle", Zyskowicz sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Ravin tietojen mukaan Thors harkitsee myös lainmuutokselle vaihtoehtoista reittiä.
_____________________________________________________________

YLE Uutiset: Kokoomus ei kannata "mummomuutosta" ulkomaalaislakiin

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei kannata ulkomaalaislain muuttamista isoäitien oleskelulupien osalta. Kokoomuslaisten mielestä sisäministeriön tulisi sen sijaan antaa lain soveltamisesta yleisohje, joka korostaisi inhimillisten seikkojen huomioimista, sanoo eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz.

Zyskowicz sanoo uskovansa, että inhimillisiä seikkoja korostamalla julkisuudella esillä olleiden kahden isoäidin kaltaiset "rajatapaukset" voitaisiin hoitaa asianmukaisella tavalla. Kokoomus pelkää, että ydinperheen käsitteen laajentaminen johtaisi vastaavien tapausten tulvaan Suomeen. Ulkomaalaislain mukaan isoäidit eivät voi saada oleskelulupaa, koska he eivät kuulu ydinperheeseen.

Zyskowiczin mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmän edustaja on tuonut maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille esille yleisohjeen antamisen vaihtoehdon ja sen, että kokoomuksessa ei kannateta lain muuttamista.

Kokoomuksen puoluekokouksessa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Zyskowicz myös hämmästeli Venäjän median toimintaa isoäitiasian käsittelyssä. Hänen mukaan Venäjän median pitäisi mieluummin kääntää katseensa oman maansa päättäjiin ja kysyä millaiset ovat vanhusten asumis- ja terveydenhuollon olosuhteet.

- Mieluummin pitäisi arvostella näitä kuin Suomen viranomaisia, jotka noudattavat voimassaolevia lakeja, joiden tulkitsemisessa on aina oma liikkumatilansa, Zyskowicz sanoi.