maanantai 14. kesäkuuta 2010

Turun Sanomat: Kunnallispoliitikon Thors-tappouhkaus syyttäjälle

Turun Sanomat: Kunnallispoliitikon Thors-tappouhkaus syyttäjälle 14.6.2010

Keskusrikospoliisi on saanut maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin kohdistuneen nettiuhkauksen esitutkinnan valmiiksi. Urjalan valtuustossa Perussuomalaisten varavaltuutettuna ollutta miestä epäillään laittomasta uhkauksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, kiihotuksesta kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikkomuksesta.

Krp:n rikosylikomisario Göran Wennqvist sanoo, että asia etenee syyttäjälle jo tällä viikolla.

– Tällaisiin uhkauksiin puututaan jatkossakin kovalla kädellä, hän sanoo.

Ministeri Thors teki helmikuun lopussa poliisille rikosilmoituksen rasistisesta Facebook-kirjoittelusta. Urjalalainen varavaltuutettu perusti tällöin ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!” -ryhmän Facebookiin.

Uhkailu sosiaalisessa mediassa lisääntynyt

Krp:n esitutkinnan mukaan Thors-asiassa ei ole syytä epäillä muita uhkauksista, vaikka moni provokatiivisen ryhmän kirjoituksista oli alatyylisiä. Tästä huolimatta suurin osa ihmisistä ei Wennqvistin mukaan ymmärrä, ettei rasistisia Facebook-kirjoitteluja voida perustella sananvapaudella.

– Ajan henki on se, että uhkailu sosiaalisessa mediassa lisääntyy. Se on ongelma. Ennen ihmisistä puhuttiin pahaa turuilla ja toreilla, Wennqvist kertoo.

Rikosylikomisarion mukaan Thorsiin kohdistunutta ja sosiaalisessa mediassa tehtyä uhkausta voidaan pitää jossain määrin ennakkotapauksena.

– Facebookissa tehdyistä uhkailuista tämä on ensimmäinen syyttäjälle etenevä esitutkinta.

Oikeusapua pyydettiin FBI:lta

Krp pyysi helmikuun lopussa alkaneeseen esitutkintaan oikeusapua jopa FBI:lta. Vaikka koko ajan epäiltynä oli vain yksi henkilö, Krp yritti selvittää esitutkintavaiheessa yhdysvaltalaisten nettipalvelimien osuutta rasistisiin kirjoitteluihin. FBI ei ole vieläkään vastannut Krp:n virka-apupyyntöön.

– Yhdysvalloissa on niin erilainen lainsäädäntö. Siellä suomalaista kunnianloukkausta ei koeta kunnianloukkauksena. He katsovat, että tällainen kuuluu julkisen ihmisen ammattiin, Wennqvist kertoo.