keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Ilta-Sanomat: Irina Antonovan tytär: Suomalaissairaala terrorisoi meitä

Ilta-Sanomat: Irina Antonovan tytär: Suomalaissairaala terrorisoi meitä 23.6.2010

Irina Antonovan, 82, tytär purkaa tuntojaan venäläislehdissä ja kertoo, miksi perhe päätti sittenkin viedä venäläismummon Viipuriin.

- Meidän on pakko tehdä se, sillä sairaalan henkilokunta terrorisoi minua soitoilla: hakekaa hänet pois, hakekaa hänet pois, Natalja Käärik kertoi uutistoimisto Interfaxille jo ennen kuin perhe toimitti isoäidin rajalle tiistaina.

Tyttären mukaan suomalaiset lääkärit eivät myöskään antaneet todistusta mummon terveydentilasta, vaan "heittelivät häntä kuin palloa".

- Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähettää hänet Venäjälle. Kotona en voi häntä pitää, sillä en voi häntä auttaa, enhän ole lääkäri.

Komsomolskaja Pravdassa tytär paheksuu myös tapaa, jolla Antonova kirjoitettiin ulos suomalaissairaalasta. Hänen mukaansa lääkärit aikoivat aluksi lähettää Antonovan kotiin jo toisena päivänä tuoreimman sairauskohtauksen jälkeen.

- Äiti on hirveässä kunnossa, ja he heittivät hänet ulos sairaalasta. Äidillä oli jo neljäs aivoinfarkti, ja hän on erittäin huonossa tilassa, Natalja Käärik selvitti.

Rajalle henkilöautolla

Perhe kuljetti Antonovan rajalle tavallisella henkiloautolla, ja seurueessa oli uutistoimisto Interfaxin tietojen mukaan myos Venäjän Suomen-suurlähettilään ensimmäinen avustaja.

Rajalla isoäitiä oli vastassa venäläinen ambulanssi sekä Leningradin alueen ihmisoikeusvaltutettu Mihail Kozminyh.

Viipurin kaupunginsairaalan johtava lääkäri Irina Ismagilova kertoi myöhemmin venäläistoimittajille, että Antonovan terveydentila on suhteellisen tyydyttävä, eikä häntä ole tarpeen laittaa esimerkiksi tehohoitoon.

Ismagilovan mukaan kuljetus ei myöskään vaikuttanut heikentävästi Antonovan olotilaan.

Viipurin sairaalassa Antonova sijoitettiin osastolle, jossa on intensiivinen ympärivuorokautinen tarkkailu. Lähipäivinä on tarkoitus päättää, milloin hänet voidaan siirtää Kikkeriin vanhusten palvelutaloon.

___________________________________________________

Iltalehti: Irina-mummon vävy: Meidät nujerrettiin

Irina Antonovan kissa-hiiri -leikki Suomen viranomaisten kanssa on päättynyt. Omaiset päättivät tiistaina, etteivät jaksa enää.

Omaiset eivät tiedä, tekivätkö oikein vai väärin päättäessään Irina-mummon paluusta Venäjälle. Antonovalle oli jo aiemmin tarjottu paikkaa Inkerin vanhainkodista. Nyt omaiset päättivät epävarmuuden vuoksi ottaa sen vastaan.

- Moni varmaan ihmettelee tätä ratkaisua, mutta me emme vain enää jaksaneet. Nyt Irinan ei enää tarvitse odottaa uutta päivämäärää, Antonovan vävy Ari Laitanen huokaa viitateen uuteen käännytyspäivämäärään.

Ennen siirtoaan Venäjälle Antonova oli ollut aivoinfarktinsa jälkeen Haartmanin sairaalassa. Omaisille oli ehdotettu myös kotihoitajaa, mutta Laitanen korostaa, että tähän pitäisi olla miljönäärin varallisuus.

Näyttävä delegaatio

Matka Venäjälle alkoi tiistaina. Laitanen soitti ulkomaalaispoliisille ja pyysi passia, jonka saamiseen meni vain puolitoista tuntia.

Laitanen ja Antonovan tytär Natalia Käärik hakivat Irina-mummon sairaalasta ja lähtivät kohti rajaa tiistaina yhden aikoihin iltapäivällä. Venäjän konsuli seurasi heidän mukanaan Viipuriin asti. Irina-mummo kuljetettiin rajalle Laitasen autossa, sillä pyynnöistä huolimatta hänelle ei ollut järjestynyt ambulanssia.

- Ihmetytti, ettei Irina voinut pahoin. Hän oli saanut sairaalasta vahvat lääkkeet, mutta me emme tiedä, mitä lääkkeitä, Laitanen kertoo.

Ambulanssi järjestyi vasta Venäjän rajalla, josta matka jatkui vaikuttavassa saattueessa.

- Rajalla odotti lääkäriambulanssi. Meidät ohjattiin rajalla omaa reittiä ohi viisumimuodollisuuksien. Kaikki kävi nopeasti.

Rajalta matka jatkui näyttävän delegaation voimin. Ensimmäisenä saattuessa ajoi poliisi, sitten ambulanssi, kolmantena omaisten auto ja sen perässä toinen ambulanssi, jonka merkitys jäi omaisille epäselväksi.

Valtava mediatapahtuma

Saattueen perässä seurasi Laitasen mukaan ainakin kymmenen median edustajan autot. Paikan päällä Viipurissa oli ainakin viisikymmentä median edustajaa. Irina-mummon siirrosta lähetettiin Venäjällä suoraa televisiolähetystä. Paikalla oli jopa kolme satelliittiautoa.

- Irina pelastettiin nyt Suomelta, Laitanen kuvailee.

Antonova kuljetettiin Viipuriin sairaalaan, jossa hänen on tarkoitus viipyä noin kaksi viikkoa toipumassa kaikesta. Sairaalasta hänet on tarkoitus siirtää Kikerinoon Villa Inkeri -yhdistyksen vanhainkotiin.

- En tiedä miltä tuntuu, on outo fiilis. Veimme Irinan samaan paikkaan, josta haimme hänet kaksi vuotta ja neljä kuukautta sitten. Nyt osasto on tosin remontoitu ja hänellä on oma huone. En tiedä, teimmekö oikein vai väärin. Tämä voi näyttää oudolta, kun katsoo sitä ulkopuolelta, mutta kun on sisällä tällaisessa tilanteessa, sen näkee eri tavalla. Kyllä mieli on tosi raskas ja tähän liittyvät oheisjutut jatkuvat, Laitanen kertoo.

Epäselvyys jatkuu

Laitanen kertoo, että he pitävät pian palaverin tukijoukoilleen. Hän ei vielä tiedä, raukeavatko Irina-mummon kysymyksestä tehdyt valitukset siirron myötä, vai jatkuuko prosessi. Laitanen ei myöskään tiedä, mitä puheet Antonovalle Venäjällä luvatusta eläkkeestä tarkoittavat, sillä tämä on koko ajan saanut Venäjältä eläkettä.

Hän korostaa, että pääasia on, ettei Irinan enää tarvitse odottaa epätietoisuudessa.

Laitanen pitää erittäin pahana sitä, että Irina-mummo haluttiin kotiuttaa Haartmanin sairaalasta jo kolmantena päivänä aivoinfarktin jälkeen. Laitasen mukaan aivoinfarkti on vaikuttanut Antonovan näkö- ja muistikentän lohkoon, eikä hän ole omaisten mukaan enää siinä kunnossa, että häntä voitaisiin hoitaa kotona.

Keskiviikkona Viipurissa mummo ei enää muistanut, että oli saapunut sinne eilen. Hän myös ihmetteli Laitasen nähdessään, että tämäkin on paikalla, vaikka oli matkalla istunut tämän vieressä autossa.

Omaiset palasivat keskiviikkona Suomeen ja miettivät nyt, koska pääsevät seuraavan kerran tapaamaan Irinaa.

- Kun valtio lähtee nujertamaan ihmistä, niin näin tässä käy, Laitanen toteaa.

_______________________________________________

YLE Uutiset: Antonovan käännytysvalitusta ei vedetä EIT:stä

Venäläisen Irina Antonovan käännytyksestä tehtyä valitusta ei vedetä pois Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT), vaikka isoäiti ei enää ole Suomessa, kertoo hakemuksen tehnyt dosentti Johan Bäckman.

Johan Bäckmanin mukaan EIT:tä on pyydetty tutkimaan koko käännytysprosessi kolmen vuoden ajalta.

EIT antoi Suomelle viime viikolla väliaikaismääräyksen, jossa se kielsi käännyttämästä Antonovaa toistaiseksi. Päätös annettiin sen jälkeen, kun Antonova oli joutunut sairaalaan.

Antonovan tytär vei äitinsä Venäjälle tiistaina.