sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

HS: Pakolaisjuristi tietää mistä puhuu

Helsingin Sanomat: Pakolaisjuristi tietää mistä puhuu 20.6.2010

Husein Muhammed toivoo, että pakolaisia pidettäisiin aktiivisina kansalaisina eikä vain avun kohteina.

Husein Muhammed tuntee olevansa kurdi ja suomalainen. Kurdilaisuus merkitsee kulttuuriperintöä ja rakasta kieltä, suomalaisuus kotia ja viihtymistä.

Pakolaisneuvonnassa lakimiehenä toimiva Husein Muhammed (vihr.), 30, tapaa päivittäin ihmisiä, joiden kohtalot ovat synkeitä. Edessä ovat vaivalloiset byrokratian portaat ja takana menetetty kotimaa. Joskus Huseinista tuntuu raskaalta kuulla kidutuksista tai kuolleista läheisistä.

"Silloin olen se rauhoitteleva ihminen. Lakimiehenä kerron realistiset mahdollisuudet jatkosta. Asiakasta ei auta, jos itse herkistelen. Kaikkeen tottuu, sitä on kuullut niin paljon", Husein sanoo.

Hän on kokenut pakolaisen tien myös itse. Huseinin perhe pakeni Irakin Kurdistanista Anfal-operaatioksi nimettyä kansanmurhaa vuonna 1988, kun hän oli 7-vuotias. Lähtö tuli hyvin äkkiä, eikä ollut mitään tietoa, minne mennä. Vaihtoehtona oli kuolema tai keskitysleiri. Perhe taivalsi pitkiä vuoristoteitä seuranaan yksi hevonen ja kantamuksinaan ruokaa ja peittoja. Huseinille tilanteen julmuudesta on jäänyt erityisesti mieleen, että myös hänen 3-vuotias pikkuveljensä joutui kävelemään.

"Veljeni sanoi, että antakaa susien syödä minut. En tiedä, mistä hän oli sen oppinut, mutta kuvaa hyvin sen hetken väsymystä."

Perhe vietti Turkissa seuraavat viisi vuotta turvaten lasten koulunkäynnin pitämällä sekatavarakojua. Kaipuu Kurdistaniin oli kova, mutta Saddam Husseinin hallinto ei toiveista huolimatta kaatunut, eikä mahdollisuutta paluuseen ollut näkyvissä. Perhe toivoi sijoitusta Lähi-itään, mutta saivat kuulla lähtevänsä Suomeen. Kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan edes Ruotsista.

"Tuttavamme Istanbulista kertoi, että Suomessa voi olla jopa miinus kymmenen astetta."

Vuonna 1994 perheen määränpää oli lumen ja laman peittämä Kemi, johon he saapuivat t-paidat päällään.

Siitä hetkestä moni asia on muuttunut. Husein puhuu täydellistä suomea, hänellä on yliopistotutkinto, vakituinen työpaikka ja suomalainen vaimo. Hän viihtyy Suomessa, pitää alle 25 asteen kesästä, eikä välttämättä viihtyisi enää kotimaassaan. Hän ei kuitenkaan pidä ilmaisusta "menestynyt maahanmuuttaja".

"Kaikilla on mahdollisuus menestyä. Maahanmuuttajalta se vain vaatii enemmän oma-aloitteisuutta, jota yhteiskunnan täytyisi tukea. Suomessa suurin ongelma ei ole vulgääri rasismi, vaan maahanmuuttohallinnon suhtautuminen maahanmuuttajiin pelkkinä avun kohteina, ei aktiivisina kansalaisina.

Husein tunnetaan maahanmuuttokeskustelijana ja kunnallispoliitikkona. Joskus musliminimi on kirvoittanut ennakkoluuloja.

"Monelle saattaa olla yllätys, miten liberaali oikeasti olen. Kannatan muun muassa sukupuolineutraalia avioliittoa ja miesten osallistumista kotitöihin."

Husein ja hänen vaimonsa odottavat esikoisensa syntyvän heinäkuussa.

"Pidän ilman muuta kolmen viikon isyysloman."

Huseinin haaveisiin kuuluu suomalaisen kaunokirjallisuuden kääntäminen kurdiksi. Näytteeksi hän on jo kääntänyt muun muassa Kiveä, Leinoa ja Kalevalaa. Lempikirjailija on Veikko Huovinen.

"Klassikot antavat paljon suomalaisesta sielunmaisemasta, rauhan ja hiljaisuuden kaipuusta, mutta myös huumorista. Suomalainen huumorihan on erinomaista."

---

KUKA

Husein Muhammed

- Juristi Pakolaisneuvonta ry:ssä, vihreä poliitikko ja ihmisoikeusaktivisti.

- Syntynyt Irakin Kurdistanissa, Suomeen vuonna 1994.

- Valmistui oikeustieteen maisteriksi Turusta vuonna 2006.

- Kirjoittanut artikkelin teoksiin En ole rasisti, mutta... (Vastapaino, 2009) ja Me muut: kirjoituksia yhteiskuntaluokista (Teos, 2009). Tekeillä kirja Suomen muslimien kotoutumisesta.

- Teki toukokuussa kantelun Eva Biaudet'n valinnasta vähemmistövaltuutetuksi.

- Asuu Helsingin Kannelmäessä vaimonsa Hannan kanssa. Pariskunta saa esikoisensa heinäkuussa.