maanantai 14. kesäkuuta 2010

Talouselämä: Mitä asia-Mari sanoo Mustafalle?

Talouselämä: Mitä asia-Mari sanoo Mustafalle? 14.6.2010

Lauantaina ratkesi kaksi jännitysnäytelmää. Seitsemän miljoonan euron lottopottia pääsi jakamaan kuusi onnellista.

City-keskustalaisille kävi vielä paremmin - tuli sekä puheenjohtajan ja puoluesihteerin paikat että nuijat varapuheenjohtajillekin.

Täydellinen julkisivuremontti tarkoittaa, että keskusta hakee tosissaan uutta alkua. Puolue ei aio hevin alistua sille kyselyiden perusteella tarjolla olevaan kolmossijaan.

[...]
Perussuomalaiset hönkivät niskaan

Vaaleja ei voiteta galluptuloksilla. Mutta eivät kyselyt pelkkää viihdettä ole.

Uusimpien mielipidetiedustelujen kuningaspaikalla juhlii kokoomus. Pääministeripuolue on tippunut vasta maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Viikko sitten julkaistun gallupin mukaan keskusta saisi nyt 18,7 prosenttia äänistä. Edellisissä eduskuntavaaleissa 2007 keskustan osuus oli 23,1 prosenttia äänistä, kertoi Helsingin Sanomat.

Kolmatta sijaa suurempi ongelma keskustalle on kuitenkin vuotokohta. Iso osa lipeäjistä näyttää pakenevan perussuomalaisten syliin.

Perussuomalaisten kannatus nousee tutkimuksessa peräti 5 prosenttiyksiköllä. Vaikka Helsingin Sanomat näkee persujen syövän erityisesti vasemmiston kannatusta, laskee demareiden ja vasemmistoliiton kannatus yhteensä vain 1,2 prosenttiyksiköllä.

Maahanmuutto tulee olemaan yksi vaalitaistelun kuumimmista keskustelunaiheista.

Kiviniemen ja muiden uusien keskustajohtajien pitäisi löytää maahanmuuttoon linja, joka miellyttäisi sekä moderneja city-keskustalaisia että maahanmuuttajiin epäilevämmin suhtautuvia perinne-kepulaisia.

Se ei ole ihan helppoa.

Osviittaa keskustan linjasta antoi väistyvä pääministeri Matti Vanhanen, joka otti puheessaan selkeästi kantaa rasismia vastaan: ”Me keskustalaiset olemme maanpuolustushenkisiä ja terveellä tavalla isänmaallisia. Mutta me kannamme Suomen leijonaa kotimaamme merkkinä, emme merkkinä muita vastaan.”