tiistai 22. kesäkuuta 2010

Pietarsaaren Sanomat: Perinne määrää romanin pukeutumista

Pietarsaaren Sanomat: Perinne määrää romanin pukeutumista 22.6.2010

- Romani tunnistaa toisen romanin missä tahansa, vaikka tämä olisi valkolaisperheessä kasvanut ja hiphop-vaatteissa.

Museo on tuonut rengintupaan esille osan maan mittavimmasta romanitekstiilien kokoelmastaan. Näyttely painottuu romaninaisen pukuihin, koska romanimiesten ja -lasten vaatteita ei kokoelmassa juuri ole. Romanimiesten pukeutumista edustaa saapaspuku sekä korkeavartiset pieksut, jotka keräsivät ihailevia katseita 1950-luvulla.

Shortsit häväistys miehelle

Vaatetus ilmentää romaniväestön omaleimaisuutta ja kulttuuria. Ei ole sama miten romani pukeutuu. Pukeutumista määräävät perinteiset tavat ja heimoon kuuluvien mielipiteet.
- Nuoriso ei voi pitää vaatetta, jonka läpi iho näkyy. Aika tiiviisti tätä kunnioitetaan, mutta poikkeuksiakin löytyy, kuvaa Helli Lindeman.
- Miehelle olisi suuri häväistys kulkea shortseissa tai polvihousuissa. Pitää olla pitkälahkeiset housut, pitkähihainen paita, takki tai slipoveri. Paitasillaan romanimies ei siis voi kulkea.

Suomen romanit noudattavat ainoana maailmassa tiukkoja pukeutumissääntöjä.
- Romani tunnistaa toisen romanin missä tahansa, vaikka tämä olisi valkolaisperheessä kasvanut ja hiphop-vaatteissa, Helli Lindeman naurahtaa.

Muoti muuttuu ja aikaa seurataan.
- Pussihousuja näkee miehillä enää harvoin. Tätänykyä ne kuuluvatkin perinnepukeutumiseen. Naisilla on puolestaan hartiahuivien ja esiliinan käyttö vähentynyt.
- On erilaisia kankaita ja kuoseja, paljetteja.
- Oma ensimmäinen hameeni painoi parikymmentä kiloa, tämä painaa enää kymmenen kiloa.

Kuvateksti:
Säde Långström, Helli Lindeman, Seija Svarts, Aili Långström ja Anneli Långström osallistuivat romanitekstiilien näyttelyn avajaisiin museolla. He iloitsevat kulttuurinsa esille tuomista. Päällimmäisenä toiveena on kuitenkin saada parannus romanien asumisoloihin.