maanantai 21. kesäkuuta 2010

Journalisti: Savon Sanomat kielsi nimimerkkikirjoittelun verkkosivuillaan

Journalisti: Savon Sanomat kielsi nimimerkkikirjoittelun verkkosivuillaan 21.6.2010

Savon Sanomat päätti lopettaa nimimerkin suojissa kirjoittelun verkkosivuillaan. Jatkossa lehden sisältöä voi kommentoida vain omalla nimellään. Lehti toivoo, että muutos parantaisi verkkokeskustelun tasoa.

”Vaatii rohkeutta puhua suoraan omalla nimellään, eikä nimimerkin suojista, mutta sellaista rohkeaa keskustelukulttuuria haluamme olla vahvistamassa”, vastaava päätoimittaja Jari Tourunen sanoi Savon Sanomissa 9. kesäkuuta.

Nimimerkkikirjoittelun verkkosivuillaan lopetti maakuntalehdistä ensimmäisenä Karjalainen, joka siirtyi uuteen käytäntöön toukokuussa 2009.

Journalistin tekemän sähköpostikyselyn perusteella muut viestimet eivät aio kieltää nimimerkkikirjoittelua. Enemmistö päätoimittajista arvioi, että ennakkorekisteröinti ja moderointi estävät epäasiallisten kirjoittelun. Moni tiedotusväline on jo ottanut tai aikoo lähiaikoina ottaa ennakkorekisteröinnin käyttöön, jolloin kirjoittajan nimi jää toimituksen tietoon.

”Tarkoituksemme on suosia nimellä kirjoittajia ja rekisteröityneitä. Aiomme kuitenkin sallia myös nimimerkit”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Moni päätoimittaja puolustaa nimimerkkikirjoittelua. Esimerkiksi Voiman verkkosivun Fifin päätoimittajan Hanna Nikkasen mukaan anonyymi kirjoittaminen on verkon vakiintunut tapa, joka lisää läpinäkyvyyttä.

”Sen suojissa työntekijä voi paljastaa työnantajan laiminlyönnit tai apua tarvitseva nuori murtaa yksinäisyyden muurin”, Nikkanen sanoo.

Hämeen Sanomien vastaava päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen ei vaadi nimiä esiin, koska pienessä kaupungissa ihmiset tuntevat toisensa. Turun Sanomien Kari Vainio muistuttaa, että nimellä kirjoittamisvaatimus pienentäisi keskustelijoiden joukkoa merkittävästi.

Journalistin kyselyyn vastasi 21 sanoma- ja aikakauslehden päätoimittajaa.