torstai 24. kesäkuuta 2010

Aamulehti: Tänne Irina Antonova menee: Villa Inkeri on viihtyisä vanhusten palvelutalo

Aamulehti: Tänne Irina Antonova menee: Villa Inkeri on viihtyisä vanhusten palvelutalo 24.6.2010

Venäläismummo Irina Antonova pääsee asumaan viihtyisään Villa Inkerin palvelutaloon. Se sijaitsee Kikkerissä Volosovan alueella noin 80 kilometriä Pietarista Narvan suuntaan. Talon johtaja Anna Raut sai virallisesti tiedon hänen tulostaan tiistai-iltana.

- Asiasta kerrottiin Venäjän television uutisissa, ja Volosovan piirin sosiaaliavustuksen johtaja ilmoitti, että Antonova tulee Venäjälle takaisin. Muutoin edetään jo aiemmin sovitun suunnitelman mukaisesti, Raut kertoo.

Antonova kuljetettiin tiistaina Suomesta Viipuriin sairaalaan. Hänelle on varattu paikka Villa Inkeriin heinäkuun alusta lähtien. Johtaja Raut arvelee, että lopullinen tulo selviää esimerkiksi sillä tavalla, että siitä ilmoitetaan edellisenä päivänä.

15-vuotias rakennus

Villa Inkeri rakennettiin talkootyönä 15 vuotta sitten. Nykyisin talo kamppailee rahavaikeuksissa, kun Suomen raha-automaattiyhdistyksen tuki päättyi. Vapaaehtoistyön lisäksi venäläisten sosiaaliviranomaisten ostosopimukset ovat merkittävä osa tuloista.

Vaikka talo on jo remontin tarpeessa, tilat ovat kuitenkin hyvät ja ympäristö viihtyisä. Vanhukset asuvat kahden hengen huoneissa.

Inkerin kulttuuriseuran internet-sivujen mukaan palvelutalossa ei aluksi oltu innostuneita huonokuntoisen uuden asukkaan tulosta. Sitten kuitenkin saatiin tarjous, josta ei ollut syytä kieltäytyä.

Alun perin talo oli tarkoitettu inkeriläisille, mutta nykyisin suomea puhuvat inkeriläiset ovat siellä vähemmistö. Henkilökunnasta puhuu suomea johtajan lisäksi ainoastaan pari hoitajaa. Esimerkiksi kun Aamulehti yritti päivittää Antonovan tulon tilannetta, langan päästä kuului vain venäjää, kunnes lopulta puhelimeen osui johtaja.

Irina Antonova osaa tiettävästi sanoa suomeksi vain kiitos ja päivää. Suomalaisessa vanhainkodissa hän olisi löytänyt vähän puhekavereita. Kikkerissä heitä on paljon ympärillä.