torstai 24. kesäkuuta 2010

Aamulehti: Turkulaisryhmää epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä

Aamulehti/STT: Turkulaisryhmää epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä 24.6.2010

Rajavartiolaitos epäilee noin kymmenen turkulaisen ryhmää törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Poppoon epäillään järjestäneen Suomeen viime vuonna yhteensä seitsemän ihmistä Irakista ja Iranista. Osa heistä on lapsia.

Ketju jäi kiinni viime marraskuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tutkinnanjohtaja kapteeni Sami Paila kertoo, että Turun seudulla toimineet epäillyt ovat vain organisaation suomalaisosa.

Paila kertoo, että esitutkinnassa selvisi, että eräs maahan järjestetyistä on maksanut matkastaan 12 000 dollaria. Ihmiset kuljetettiin Turkista kumilautalla Kreikkaan ja sieltä eri reittejä Suomeen.

Ryhmän epäillään mm. järjestäneen matkat ja opastaneen turvapaikan haussa. Rajanylitystä helpotettiin Pailan mukaan toiselle henkilölle kuuluville matkustusasiakirjoilla ja turvapaikkaa maahantulijat hakivat väärillä henkilötiedoilla.

Pailan mukaan esitutkinnassa ei ole löytynyt viitteitä ihmiskaupasta.

____________________________________________

YLE Turku: Ihmissalakuljettajat jäivät kiinni Turussa


Rajavartiolaitos epäilee järjestäytyneen rikollisryhmän tuoneen Suomeen seitsemän henkilöä laittomasti vuoden 2009 aikana. Kymmenkunta epäiltyä asuvat Turun seudulla ja he ovat iranilais- ja irakilaissyntyisiä. Heidän epäillään toimineen osana kansainvälistä ryhmää, jonka tarkoituksena oli kuljettaa ihmisiä laittomasti Schengen-alueelle.

Laittomasti maahan tuotujen henkilöiden rajanylitykseen käytettiin toiselle henkilölle kuuluvaa aitoa matkustusasiakirjaa tai henkilötietoja. Viranomaisten harhauttamiseksi matkavaraukset oli tehty toiselle kuuluvilla henkilötiedoilla. Laittomaan maahantuloon käytetyt passit oli "vuokrattu" Turun seudulla asuvilta henkilöiltä. Suomeen salakuljetut ihmiset ovat Rajavartiolaitoksen mukaan kotoisin Iranista ja Irakista.

Rajanylitystilanteen jälkeen henkilöt hakivat Suomesta turvapaikkaa väärillä henkilötiedoilla. Osa laittomasti maahan kuljetetuista oli alaikäisiä. Ainakin yksi heistä maksoi matkastaan 12 000 dollaria.

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäillään kymmenkuntaa henkilöä. Suurimman osan heistä epäillään osallistuneen saattajina matkoihin. Vain muutaman heistä epäillään kuuluneen salakuljetuksesta vastanneeseen ryhmään. Teko paljastui viime marraskuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Esitutkinnassa on selvitetty, että Suomessa, Kreikassa ja Turkissa toimivat henkilöt tekivät yhteistoiminnassa laittoman maahantulon järjestämiseen liittyviä toimia. Tähän epäiltyyn ryhmään kuuluvat henkilöt hankkivat matkustusasiakirjat ja antoivat ohjeet vaitiolosta. Ryhmän epäillään järjestäneen matkat, saattaneen, majoittaneen ja opastaneen turvapaikan haussa laittomasti maahan tuotuja henkilöitä.

Esitutkinnassa on selvitetty, että ilman vaadittavaa matkustusasiakirjaa tehdyt rajanylitykset ovat tapahtuneet Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Turun satamassa.