keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

YLE: Venäläinen vanhainkoti odottaa isoäiti-Antonovaa

YLE Uutiset: Venäläinen vanhainkoti odottaa isoäiti-Antonovaa 9.6.2010

Villa Inkeri -yhdistyksen palvelutalossa Pietarin lähellä valmistaudutaan venäläisen Irina Antonovan tuloon. Suomesta käännytettävän venäläisvanhuksen sijoituspaikaksi on suunnitteilla alun perin inkerinsuomalaisille tarkoitettu palvelutalo. Venäjän valtio maksaa osan Antonovan palvelumaksusta.

Kikkerin palvelutalo sai pari viikkoa sitten, pääministeri Putinin Lappeenrannan vierailun aikoihin, pikaisen pyynnön järjestää hoitopaikan Suomesta käännytettävälle Irina Antonovalle. Samalla Venäjän valtio lupautui myös maksamaan osan kuukausittaisesta palvelumaksusta.

Palvelukodin johtaja Anna Raut selittää, miten Kikkeristä löytyi niin nopeasti paikka.

- Sukulaiset halusivat pienemmän talon, missä olisi vähemmän asukkaita. Meillä on juuri sellainen talo.

Kikkerissä asukkaat ovat ottaneet tiedon vanhuksen käännytyksestä vastaan tyrmistyneenä.

- En pääse ymmärtämään, mitä niin vanha mummo pitää tänne tuoda, kun hän on monta vuotta ollut Suomessa, Lyyli Korpelainen päivittelee.

Käännytyksen julkisuus lisännyt palveluasumisen kysyntää

Pietarin ja Narvan puolivälissä sijaitsevaa Kikkerin palvelutaloa ylläpitää yksityinen Villa Inkeri - järjestö, joka rahoittaa toimintaa muun muassa avustuksilla ja keräyksillä. Inkeriläisvanhuksia varten rakennettiin 1990-luvun lopulla Pietarin seudulle puolenkymmentä palvelutaloa vaihtoehtona paluumuutolle.

Antonovan käännytys on nostanut vanhusten aseman viime aikoina entistä näkyvämmin esille myös Venäjällä. Kikkerissä on viime päivinä vieraillut muun muassa useita venäläisiä tv-ryhmiä.

Samalla pieniin palvelutaloihin haluavia on entistä enemmän. Paikkoja hakevat inkeriläisten lisäksi yhä useammin myös venäläisvanhukset.