tiistai 29. kesäkuuta 2010

Iltalehti: Siepattu tyttö keksi sieppauksen päästään

Iltalehti: Siepattu tyttö keksi sieppauksen päästään 29.6.2010

Salossa toukokuussa tapahtunut koulutytön sieppaus on paljastunut lavastetuksi. Metsäpuron penkalta läpimärkänä löydetty 16-vuotias tyttö kertoi ulkomaalaisten miesten siepanneen hänet pakettiautoon ja sitoneen sähköjohdolla puronpenkkaan niin, että hänen alavartalonsa oli veden alla.

Salon poliisi on lopettanut tapauksen esitutkinnan ja todennut, että sieppausta ei ole todellisuudessa tapahtunut. Tyttö ei ole myöntänyt lavastusta, mutta hänen kertomuksensa tapahtumien kulusta on sekä osoittautunut kyseenalaiseksi että muuttunut useita kertoja esitutkinnan aikana.

Poliisin mukaan tyttö toimi ja sepitti tarinan yksin.

- Motiivi ei koskaan auennut, mutta kyllä tällaisen tarinan keksiminen kertoo omaa kieltään. Tästä eteen päin sosiaaliviranomaiset selvittelevät enemmän tytön asioita, tutkinnanjohtaja Ville Hahl sanoo.

Satuillun sieppauksen jälkeen tyttö on jatkanut elämäänsä normaalisti. Hahl kertoo, että tyttö tulee ulkomaalaistaustaisesta "normiperheestä". Myös tytön vanhemmat olivat sieppauksesta erittäin järkyttyneitä.

Uusi tutkinta?

Tyttöä voidaan lain mukaan epäillä rikoksesta, sillä hän on antanut esitutkinnassa asianomistajana väärää informaatiota. Maksimirangaistus perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä olisi sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Tutkinnanjohtaja Hahl pitää esitutkinnan aloittamista kuitenkin epätodennäköisenä.

- En usko, että esitutkinta palvelisi tarkoitusta. Kun alaikäinen tyttö on saanut jotain tällaista päähänsä, on sosiaaliviranomaisilla paremmat mahdollisuudet tilanteen tasapainottamiseen.

Hahl on helpottunut siitä, ettei ketään ehditty kuulustella rikoksesta epäiltynä. Tyttö ei nimennyt ketään syylliseksi ja hänen kuvailemansa sieppaajien tuntomerkit olivat varsin epämääräisiä.

- Luojan kiitos syyttömät eivät joutuneet epäilyjen kohteeksi. Tapaus olisi silloin mennyt vakavammaksi myös tytön itsensä kannalta.