Helsingin Sanomat: Sellon ammuskelu kolminkertaisti karkotusesitysten määrän 10.10.2010
Poliisi on tehnyt Maahanmuuttovirastolle tänä vuonna huomattavasti edellisvuosia enemmän esityksiä ulkomaalaisten karkottamiseksi Suomesta.
Tammi–syyskuussa esityksiä tehtiin 349. Se on lähes kolme kertaa enemmän kuin samaan aikaan edellisinä kahtena vuonna.
Esimerkiksi Helsingin ulkomaalaispoliisi oli elokuun loppuun mennessä tehnyt 54 karkotusesitystä. Se on puolestaan enemmän kuin koko viime vuonna, jolloin esityksiä tehtiin 51.
Kaikissa luvuissa ovat mukana sekä rikosten että laittoman oleskelun perusteella karkotettavat.
Muutoksen taustalla on ammuskelu kauppakeskus Sellossa Espoossa viime vuodenvaihteessa.
Sen jälkeen hämmästeltiin, miksei viisi ihmistä ja itsensä surmannutta Ibrahim Shkupollia ollut karkotettu, vaikka hänellä oli rikostausta.
Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti uskoo, että poliisin kynnys karkotusesitysten tekoon on Sellon jälkeen madaltunut.
Osasyynä esitysmäärien kasvuun voi hänen mukaansa olla myös työllisyystilanteen heikentyminen.
Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisi ei ole muuttanut karkotusesityksen tekolinjaa, eikä asiassa ole annettu uusia ohjeita.
"Monesti kuitenkin käytännössä käy niin, että tällaisten tapausten jälkeen poliisilaitokset ovat asioissa tarkempia", Paatero toteaa.
Komisario Juha Holopainen Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkintayksiköstä kertoo, että esityksiä tehdään samoin kriteerein kuin ennenkin, mutta harkinta on tiukempaa.
Aiemmin on hänen mukaansa esimerkiksi saatettu katsoa jonkin aikaa, lopettaako rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen rötöstelyn, ja päättää karkotusesityksen teosta vasta sitten.
"Nyt kynnystä on madallettu niin, että asiaan puututaan aiemmassa vaiheessa", Holopainen sanoo.
Helsingin poliisissa myös tiedonkulkua on hänen mukaansa parannettu niin, että tieto rikoksista välittyy nopeammin lupahallintoon.
Karkotusesityksiä ratkova Maahanmuuttovirasto on päätynyt tänä vuonna karkottamaan ulkomaalaisia aiempaa useammin.
Tammi–syyskuussa karkotettiin noin kolme neljäsosaa esitetyistä, kun vuotta aiemmin osuus oli noin kolme viidesosaa.
Myös käsittelyaikoja on Koskipirtin mukaan pyritty lyhentämään. Päätökset yritetään tehdä nyt puolessa vuodessa, kun aiemmin ne saattoivat kestää lähes vuoden.
"Uskon, että Sellon tapauksen jälkeen niin poliisissa kuin meilläkin on pyritty terästäytymään, ettei ikäviä tapauksia tulisi ainakaan siksi, että asian käsittely kestää niin kauan", Koskipirtti sanoo.
Vain osa Maahanmuuttoviraston karkotuspäätöksistä pannaan lopulta täytäntöön, sillä niitä kumoutuu eri oikeusasteissa.
Viime vuonna hallinto-oikeudet hyväksyivät noin viidesosan karkotuspäätöksistä tehdyistä valituksista.