sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Kaleva: Inhimillinen hätä tunnustettava

Kaleva: Inhimillinen hätä tunnustettava 10.10.2010

"Romaneja on Euroopassa iät ja ajat haluttu siivota pois näköpiiristä erilaisten pakkotoimien voimalla. Tässäkö taas yksi? On hyvin vaikea käsittää, miten nykymaailmassa ei ole muuta vaihtoehtoa", jyrähtää Pohjois-Suomen Romanit ry:n toiminnanjohtaja Allan Armas Lindberg.

Kuluvalla viikolla sisäministeriön työryhmä teki lakiesityksen, joka kieltäisi kerjäämisen julkisella paikalla. Lindberg yhtyy vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet´n kommentteihin, joiden mukaan käytännössä kiellon kohteena ovat romanit, vaikka kerjääminen periaatteessa kiellettäisiin kaikilta.

Kerjäyskiellon toteuttamiseksi suunnitellut yksipuoliset toimet heikentävät jo ennestään erittäin haavoittuvassa asemassa olevien romanien tilannetta.

"Olemme yhdessä Suomen muiden romanijärjestöjen kanssa yhtä mieltä siitä, että pelkkä kerjäämisen kieltäminen ei ratkaise mitään. Ei varsinkaan sitä inhimillistä hätää, josta kielivät hiljaiset anojat katuen varsilla tai hökkelikylät ja niissä asumaan pakotetut ihmiset kaupunkien laitamilla", Lindberg painottaa.

Romanien tasa-arvoisuuden puolesta on Suomessa tehty paljon työtä - romanit omasta puolestaan ja osana suomalaista yhteiskuntaa, ja suomalainen yhteiskunta oman romaniväestön puolesta.

Tätäkin taustaa vasten romanikerjäläisten kohtelu tuntuu suurelta askeleelta taaksepäin.