perjantai 15. lokakuuta 2010

Suomenmaa: Pajusen päätä ei käännä presidentti eikä pääministeri

Suomenmaa: Pajusen päätä ei käännä presidentti eikä pääministeri 15.10.2010

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok.) pysyy kannassaan ja haluaa kieltää kerjäämisen lailla yleisellä paikalla, vaikka maan korkein poliittinen johto, tasavallan presidenttiä, pääministeriä ja ulkoministeriä myöten ovat ilmoittaneet suhtautuvansa lakiesitykseen epäillen.

Lakiesityksen takana on neljännes kansanedustajista.

Pajusen mielestä kerjääminen ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin ja sillä siisti.

Ylipormestari ei halua kritisoida kenenkään kannanottoja eikä ole pitänyt lukua siitä kuka on kerjäläislain puolesta ja kuka vastaan. Hän uskoo, että jokainen miettii ongelmaa omasta näkökulmastaan.

– Helsingin kaupunginjohtajana vastuullani on kaupunki, jossa tämä ilmiö keskeisesti toteutuu. Meidän kulttuuriperintö ja hyvinvointimalli on sellainen arvo, jolla pitää olla pelisäännöt. Meillä pitää olla mahdollisuus sanoa joistakin asioista, että ne eivät ole meidän mallimme mukaisia, Pajunen totesi perjantaina Suomenmaalle.

Nyt kun näyttää siltä, että kerjäläislaki ei toteudu, niin Pajunen palaisi vanhaan malliin ja siirtäisi päätösvallan yhteisistä pelisäännöistä eduskunnasta valtuustoille.

Pajusen mielestä kunnallinen järjestyssääntö on tulevaisuuden yhteiskuntamalli, vaikka vastaava järjestelmä kumottiinkin 2 000-luvun alussa.

– Kun tarkastelee tämän päivän ilmiöitäkin Helsingissä, niin jotenkin tuntuu siltä, että meidän valtuusto olisi huomattavasti parempi päätöksentekijä kuin eduskunta. Esimerkiksi kerjäläisten kohdalla. Suurimmassa osassa Suomea kerjäläisongelma ei realisoidu millään tavalla. Silloin valtuutetut, jotka kuntalaiset ovat valinneet ja jotka he tuntevat, ovat parhaita tilivelvollisia olemaan tässä asiassa, Pajunen toteaa.

Kokonaan toinen asia Pajusen mielestä on romanivähemmistön asioiden hoito EU:ssa.

– Tavallaan tässä testataan sitä, miten EU pystyy kantamaan yhteisvastuuta, jossa pitää jokaisen suomalaisen ja helsinkiläisen olla mukana, hän sanoo.

Mitä tapahtuu, jos kerjäämistä ei kielletä lailla?

– Toimimme niissä puitteissa mitkä eduskunta meille antaa ja pyrimme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, Pajunen vastaa.