maanantai 11. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Kuuma peruna puhuttaa - maahanmuuttajia ja pakolaisia ei haluta sotkea keskenään

Verkkouutiset: Kuuma peruna puhuttaa - maahanmuuttajia ja pakolaisia ei haluta sotkea keskenään 11.10.2010

Verkkouutisten haastattelemien eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajien mielestä työperäisen maahanmuuton pitäisi olla suunnitelmallisempaa. Myös kotouttamiseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota ghettoumisen estämiseksi.

Puolueiden ryhmäpuheenjohtajilla on erilaisia painotuksia maahanmuuton suhteen.

Annika Lapintien (vas.) mielestä "ihmisten erottelu kansallisuuden perusteella lähestyy rasismia eikä sitä tule missään muodossa suvaita".

Lapintien mukaan kaikkea maahanmuuttoa ei voi eikä tule niputtaa yhteen.

- Maailman pakolaisongelmasta Suomen on kannettava oma vastuunsa. Työperäistä maahanmuuttoa sen sijaan voi suhdanteiden ja tarpeiden mukaan säännellä, Lapintie toteaa.

- Tärkeintä on huolehtia siitä, että kaikilla Suomessa työtä tekevillä on samat oikeudet ja työehdot. Näin ei harmaa talous ja ulkomainen halpatyövoima syrjäytä rehellistä työtä, hän perustelee.

Bjarne Kalliksen (kd.) mielestä oleskeluluvan myöntäminen edellyttää tiettyjen ehtojen täyttämistä.

- Olemme tuohon sitoutuneet ja lupa on myönnettävä, jos ehdot täyttyvät. Työperäinen maahanmuutto koskee käytännössä vain EU:n ulkopuolelta tulevia työntekijöitä. Nykyinen lainsäädäntö on hyvä, Kallis kiittelee.

Perustuttava aitoon
työvoimatarpeeseen

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei lähtisi radikaaleihin muutoslinjauksiin. Häneltä irtoaa aiheesta pitkä luento.

- Työperäisen maahanmuuttopolitiikan on jatkossakin perustuttava aitoon työvoimatarpeeseen ja sen tulee olla hallittua. Harmaa talous ja ulkomaisen työvoiman väärinkäyttö on saatava hallintaan mm. valvovien viranomaisten, kuten keskusrikospoliisin, verohallinnon ja aluehallintoviraston työsuojelun resurssien merkittävällä vahvistamisella, hän vaatii.

- Valmius pakolaisten vastaanottamiseen on osa suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa kansainvälistä solidaarisuutta ja siksi määrä tulee säilyttää nykyisellään. Turvapaikkahakemusten käsittelyä on nopeutettava lisäämällä käsittelijöiden määrää, Heinäluoma linjaa.

Käännytysasioissa Heinäluoma olisi nykyistä räväkämpi.

- Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä johtuvat käännytykset on pantava toimeen nykyistä nopeammin. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita EU-kansalaisia ei tule siirtää kunnallisen toimeentulotuen piiriin, vaan heidät tulee pitää vastaanottopalvelujen piirissä maasta poistumiseen saakka, Heinäluoma toteaa.

Tosin hänenkin mukaansa kolikolla on aina kaksi puolta.

- Ihmisten hädänalaisuus on aito ongelma eikä painopisteajattelu oikein sovi sitä kuvaamaan.

Heinäluoma ei siis panisi vastakkain työperäistä maahanmuuttoa ja pakolaisasiaa.


Mitään kansallisuutta
ei voi rajata pois

Painopisteajattelun haastaa myös RKP:n Ulla-Maj Wideroos.

- Ei missään tapauksessa mitään kansallisuuksia voida rajata pois! Jokainen ihminen on samassa asemassa koko maailmassa - hänellä oma arvonsa. Jokainen ihminen on yksilö, Wideroos jyrähtää.

- On kannettava todella vastuuta, kun jotkut ihmiset jostain syystä kärsivät - riippumatta siitä, minkä näköisiä, miksi kärsivät, onko sota, nälänhätä, tms. Pakolaiskysymyksessä täytyy kantaa vastuu Suomen niin kuin muidenkin - meillä otetaan kiintiöpakolaisia alle 1000 per vuosi, hän toteaa.

- Työperäinen maahanmuutto on aivan eri asia, ei näitä voi asettaa vastakkain. Tarvitaan molempia, Wideroos linjaa.

Myöskään Ville Niinistö (vihr.) ei syty minkään kansallisuuden rajaamiseen pois hakijoiden joukosta.

- Ei pitäisi! Kysymys on oikeusvaltion perusteella täysin mahdoton. Kaikkia tapauksia on arvioitava kansainvälisillä ihmisoikeusperusteilla. Olisi ihmisoikeuksien polkemista, jos esimerkiksi pakolaiskysymystä ei voida arvioida aidosti turvan tarpeen perusteella, hän perustelee.

- Työperäisen maahanmuuton kannalta on voimassa EU-lainsäädäntö, joka mahdollistaa EU:n sisällä vapaamman liikkumisen työn perässä. Jos kaikki Suomessa työtä tekevien työehdot laitettaisiin kuntoon, saataisiin jo siinä tarvittavat säästöt. Turvapaikkajärjestelmässä on tärkeää noudattaa ihmisoikeusperiaatteita, Ville Niinistö alleviivaa.

Pääministeripuolue keskustan ryhmäpuheenjohtajan Timo Kallin mielestä "mitään kansallisuutta ei voi sulkea ulos maahanmuutosta".

- Jo Suomen perustuslaki kieltää tällaisen syrjinnän. Pakolaisia on kohdeltava yksilöinä siinä, missä muitakin ihmisiä. Heidän ihmisoikeuksiaan ei voi polkea, Kalli linjaa.

Työperäinen maahanmuutto sen sijaan on hänenkin mielestään aivan eri asia.
- Se saa kasvaa markkinaehtoisesti eli sen mukaan miten työtä on tarjolla, Kalli analysoi.

- Pakolaisia otetaan vastaan kansainvälisten sitoumustemme mukaisesti. Tavoitteena luonnollisesti on, että maahanmuuttajat mahdollisimman joustavasti työllistyisivät, Kalli visioi.


Kotoutumiseen
huomiota

Myöskään perussuomalaisten Raimo Vistbacka ei lähtisi luokittelevalle linjalle.

- Mitään kansallisuutta ei voida sulkea ulos maahanmuuttokysymyksissä. On toimittava kulloinkin voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Mitään erityisiä painopisteitä näissä asioissa ei voi olla, hän selkeyttää.

Työperäiseen maahanmuuttoon hän ottaa varovaisen linjan.

- Jos on pulaa jostain erityisosaamisesta, tulisi se mieluimmin huomioida koulutuksessa, Vistbacka sanoo.

- Jos työvoimasta olisi tai on pulaa, pitäisi ensin saada työttömät töihin ja maassa laillisesti olevat ulkomaalaiset myös työn pariin. Toivottavasti näillä ryhmillä on riittävästi työhaluja, Vistbacka heittää.

Kokoomuksen Pekka Ravi näkee maahanmuuttoasian hyvin selkeänä kokonaisuutena.

- Ihmisiä ei tule luokitella etnisen taustan perusteella. Kotoutumisedellytyksiin ja kotouttamismahdollisuuksiin on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota, Ravi huomauttaa.

- Pakolaisten vastaanotto ja työperäinen maahanmuutto ovat kaksi täysin eri asiaa. Niitä ei pidä asettaa vastakkain. Suomi voi hyvin ottaa vastaan nykyisen määrän YK:n kiintiöpakolaisia, minkä lisäksi jokaisella on Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten perusteella oikeus hakea turvapaikkaa, Ravi toteaa.

Näin Verkkouutiset kysyi ryhmäpuheenjohtajilta:
"Pitääkö maahanmuutossa sulkea tiettyjä kansallisuuksia ulos, jos tämän nimenomaisen ryhmän integrointi vaikuttaa vaikealta? Entä pitäisikö painopiste olla pakolaisissa vai työperäisessä maahanmuutossa?"