torstai 10. joulukuuta 2015

Iltalehti: Vastaanottokeskukset työllistävät satoja: SPR palkannut lähes 2 000

Iltalehti: Vastaanottokeskukset työllistävät satoja: SPR palkannut lähes 2 000 10.12.2015

Eri puolille Suomea viimeisen puolenvuoden aikana perustetut vastaanottokeskukset ja hätämajoitusyksiköt työllistävät satoja uusia työntekijöitä.

Vielä elokuun alussa Suomen Punainen Risti (SPR) pyöritti seitsemää vastaanottokeskusta, ja työllisti sitä kautta noin 140 työntekijää. Nyt joulukuussa SPR:n vetämiä vastaanottokeskuksia ja hätämajoitusyksiköitä on sata ja työntekijöitä niissä lähes kaksituhatta. Työntekijöiden lisäksi keskuksissa työskentelee vapaaehtoisina noin 10 000 ihmistä. Tällä hetkellä Punainen Risti pyörittää noin 60 prosenttia kaikista vastaanottokeskuksista ja hätämajoitusyksiköistä.

Suomessa on tällä hetkellä 130 vastaanottoyksikköä sekä yli 50 alaikäisyksikköä. Vielä keväällä vastaanottoyksiköitä oli 17 ja alaikäisyksiköitä kuusi.

Myös kunnat, maahanmuuttovirasto ja yksityiset vastaanottokeskuksia ja hätämajoitusyksiköitä vetävät yritykset ovat työllistäneet satoja uusia työntekijöitä viimeisen puolenvuoden aikana. Lisäksi muun muassa poliisi ja vartiointiliikkeet ovat palkanneet lisää työntekijöitä turvapaikanhakijoiden määrän jyrkän kasvun myötä.

Vaikea arvioida

Maahanmuuttovirastolla ei ole vastaanottokeskusten osalta tarkkoja työntekijätietoja, koska työntekijöiden palkkaamisesta vastaavat keskusten ylläpitäjät. Maahanmuuttoviraston karkea arvio on, että aikuisten ja perheiden vastaanottokeskuksissa työskentelisi noin 1 500 ihmistä. Lisäksi tulevat alaikäisyksiköiden työntekijät.

Alaikäisyksiköt työllistävät aikuisten yksiköitä enemmän työntekijöitä, ja henkilöstöstä on säädetty laissa.

- Esimerkiksi ryhmäkotien osalta periaate on yksi työntekijä per yksi asiakas. Ryhmäkodissa asuvat siis 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat, ja tukiasumisyksiköissä 16-17-vuotiaat yksintulleet turvapaikanhakijat, tiedottaja Verna Leinonen maahanmuuttovirastosta kertoo.

Kaikkia uusia turvapaikanhakijoiden myötä syntyneitä työpaikkoja ei ole pystytty tilastoimaan. Neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) kertoo, ettei työnvälitystilastosta pystytä tyhjentävästi hakemaan esimerkiksi vastaanottokeskuksiin työllistyneiden määrää.

TEM:n mukaan työnvälitystilastossa ei ole kattavasti tietoja työntekijöistä, joilla on töitä. Työllistyneet voidaan ristiintaulukoida henkilön ammatin mukaan, mutta se voi olla eri kuin uuden työtehtävän ammatti. Lisäksi samalla ammattinimikkeellä on mahdollista työskennellä hyvin erilaisilla työnantajilla tai tehtävissä.

Vauhtia käsittelyyn

Maahanmuuttovirastoonkin on palkattu runsaasti uusia työntekijöitä, ja lisää palkataan talven aikana. Vuonna 2014 virastossa oli noin 320 työntekijää, kun tämän vuoden marraskuussa heitä oli yli 460.

Tiedottaja Verna Leinonen maahanmuuttovirastosta kertoo, että parhaillaan on menossa rekrytointikierros. Tavoitteena on palkata yhteensä 240 uutta määräaikaista työntekijää.

- Pääosin he ovat ylitarkastajia, jotka tulevat käsittelemään turvapaikkahakemuksia sekä osastosihteereitä hallinnollisiin töihin.